NASLOVNICA / Događanja i obavijesti - knjižnica / Noć knjige - umjetna inteligencija, roboti i knjige

Noć knjige – umjetna inteligencija, roboti i knjige

Autor: Maja Šalamon Nemet

24. travnja 2023.

Noć knjige se već tradicionalno organizira povodom Svjetskog dana knjige i autorskih prava (23. travnja) i Dana hrvatske knjige (22. travnja).  U našoj školi Noć knjige održana je u petak, 21. travnja kao odličan uvod u vikend.

Tema ovogodišnje Noći knjige je umjetna inteligencija, a pitanje koje pokreće raspravu je sanjaju li roboti električne knjige? I mi smo se zapitali isto pitanje te smo u knjigama, filmovima, stripovima, programima ChatGPT i DALL·E potražili odgovor na to pitanje.

U samu Noć knjige uvela nas je knjižničarka Nataša Švaco. U stihovima Grigora Viteza A zašto ne bi … pronašla je motivaciju za ovogodišnju Noć knjige.

U stihovima:

Zašto ne bi takve olovke bile
Koje bi se same šiljile,
Koje bi same risale,
Koje bi same zadaće pisale?
I napokon,
Kad se već prave
Razne sprave,
Kao što je sprava za tkanje,
Kao što je sprava za pranje
Zašto se ne bi napravila
I sprava za znanje?
Ona se lijepo ukopča noću
I prenosi u glavu znanje
Iz koje god želiš knjige,
A ti spavaš i ležiš bez brige…

Grigor Vitez kao da najavljuje Umjetnu inteligenciju koja sama piše zadaće, te koja prenosi znanje.

Nastavak motivacije bio je izlaganje učiteljice Maje Šalamon Nemet o umjetnoj inteligenciji, njenim pozitivnim i negativnim stranama, o knjigama kao i njihovim filmskim adaptacijama. Naučili smo nešto novo o robotima i humanoidnim androidima te o programima Chat GPT, DALL·E i VALL-E. Poslušali smo pjesmu koju je stvorila umjetna inteligencija.

Nakon izlaganja učenici su mogli sudjelovati u 4 radionice. Na prvoj radionici učenici su crtali stripove, na drugoj pisali pjesme prema uputama umjetne inteligencije, na trećoj stvarali svoju priču u kojoj svaki učenik piše dio priče u nastavku. U četvrtoj radionici učenici su razgovarali s umjetnom inteligencijom pomoću programa Chat GPT-a. Tako je Chat GPT pisao pjesme o proljeću, smiješne pjesme, pjesme na kajkavskom narječju; odgovarao je na mnoga pitanja i davao prijedloge za imena kućnih ljubimaca, imena za budućeg brata; naveo je nekoliko vrsta sladoleda; prevodio je tekstove na njemački i engleski jezik i još mnogo toga. Nadamo se samo da Chat GPT neće preuzeti pisanje domaćih zadaća…

Sudionici: Judita Maznik, Ana Zlatec, Gabrijela Horvat, Rahela Maznik, Iva Kovačić, Petra Čeko, Karlo Sabolić, Paola Šestak, Ana Domišljanović, Lara Hosi, Petar Ililija Sinjeri Horvat, Nela Brkljačić, Gabriela Tomašek, Ema Biletić, Stella Kufner, Sofija Peršić, Lamia Žibreg, Franka Martinčić, Ema Mikulić, Laura Goll, Mateo Muhtić, Kristian Orešković

U prilogu su neki od radova koji su nastali na radionicama.

U programu Chat GPT učenici su zatražili umjetnu inteligenciju da im prema zadanim motivima napiše pjesme o Podravini, ljepotama našeg kraja, o moru… Evo nekih pjesmica u privitku koje je napisala umjetna inteligencija:

Ostale obavijesti

18. svibnja 2024.

Natjecanje u krasnoslovu

Na 11. Natječaju Podravina u stihovima u finale je prošlo 29. autorskih recitala učenika od 5. do 8. r. Učenici […]

16. svibnja 2024.

Podravina u stihovima

U petak 17. svibnja u 17:30 u Domu kulture održat će se priredba Podravina u stihovima povodom veličanja pjesništva, kreativnog pisanja i javnog nastupa učenika. Ovom javnom priredbom i natjecanjem u […]

sve obavijesti

Želite znati više?

Potražite više informacija oko našeg kurikuluma i aktivnosti.

Kontaktirajte nas

Saznajte više informacija o isplatama

iTransparentnost

Skip to content