Povijest

NASLOVNICA / O školi / Povijest

Kao službena godina početka organiziranog školstva u Đurđevcu spominje se 1774. Naime, te je godine donesena naredba carice Marije Terezije da se u svim većim mjestima Vojne krajine sagrade škole

Školstvo u Đurđevcu postoji i prije 1774. godine, a prva zgrada izgrađena je školske godine 1773./74. Nastava se odvijala na njemačkom jeziku. Osim učitelja, djecu su poučavali i pomoćnici učitelja, a to su bili činovnici Vojne krajine.

Hrvatski pjesnik Petar Preradović polazio je školu 1829. godine.

Za povijest školstva u Đurđevcu značajna je i 1847. godina kada se u Đurđevcu počinje graditi prva zidana školska zgrada sa dvije učionice i dva stana za učitelja i općinsku primalju. No, povijesni događaji mijenjaju tijek gradnje školske zgrade. Naime, započeo je rat između Hrvata i Mađara i općinska vlast je prekinula gradnju škole. Izgrađena je 1848. godine samo zgrada s jednom učionicom i jednim stanom. Tako izgrađena školska zgrada bila je u funkciji sve do 1880.  godine. Dakle, do 1880. godine u Đurđevcu su bile dvije škole. Jedna na hrvatskom jeziku i imala je dva razreda, a druga na njemačkom jeziku i imala je tri razreda. Prelazak iz općinske škole u njemačku školu bio je moguć samo za napredne dječake. Godine 1859. u Općinskoj školi uvodi se i treći razred.

Najstarija spomenica koju škola posjeduje je iz 1880. godine.

Godine 1880. škola u Đurđevcu postaje utemeljiteljnim članom „Matice hrvatske“, „Svetojeronimskog društva“ i članom „Hrvatsko pedagoško-književnog zbora“.

Dana 3. ožujka 1895. godine u sklopu dječačke škole otvorena je šegrtska škola. Isti dan počela je i obuka 56-tero dječaka. Iste godine 13. kolovoza školu u Đurđevcu posjetio je dr.Izidor Kršnjavi, predsjednik bogoštovno-nastavnog odjela u Zagrebu u pratnji nekolicine visokih školskih dužnosnika.

Naredbom od 27. ožujka 1918. godine objedinjuju se niže i više škole i imaju jednu upravu. Tako je bilo i u Đurđevcu. Od 1919. godine pa sve do 1. rujna 1925. godine u Đurđevcu se vodi jedinstvena Spomenica za nižu i višu (Građansku školu).

Od 1925. u Đurđevcu djeluje samostalna Osnovna škola.

Godine 1933. školu je posjetio i u Spomenicu se potpisao dr. Alojzije Stepinac, nadbiskup koadjutor. 

U proljeće 1936. godine počinje izgradnja zbornice i to zahvaljujući financiranju Općine.

učionica, 1935. godina

Svečano otvorenje nove školske zgrade izvršeno je 25. kolovoza 1963. godine.

Škola dobiva ime po učitelju i književniku Grguru Karlovčanu.

1998. godine škola je proglašena europskom Eko-školom i to među prvih dvadeset u Republici Hrvatskoj.

Dana 27. rujna 2013. godine obilježili smo 240 godina organiziranog školstva u Đurđevcu. 

U školskoj godini 2019./2020. ime škole je promijenjeno u Osnovna škola Đurđevac.

Danas u sklopu osnovne škole, osim matične škole, djeluju i područne škole: Budrovac, Čepelovac, Mičetinac, Sirova Katalena i posebni odjeli za učenike s teškoćama u razvoju.

Želite znati više?

Potražite više informacija oko našeg kurikuluma i aktivnosti.

Kontaktirajte nas
Skip to content