PŠ Budrovac

NASLOVNICA / O školi / PŠ Budrovac

Područna škola Budrovac nalazi se preko puta crkve u “Donjem kraju”.

Počeci školskog obrazovanja djece u selu Budrovac, prema staroj školskoj spomenici, potječu iz 1827. godine kada je prema naputku tadašnja carice i kraljice Marije Terezije organizirana prva seoska škola. Škola je spadala pod krajinu, predavalo se na hrvatskom jeziku, a poučavalo se vjeronauku, čitanju, pisanju i računanju. Školu su polazili dječaci i djevojčice.

Od 1827. do 1842. godine, škola je bila u občinskoj straži, a 1842. godine mještani su započeli graditi svoju prvu školsku zgradu koja se nalazila na glavnoj cesti. U toj je školi nastava redovito održavana, ali zbog velikog broja učenika, nije zadovoljavala sve potrebe (npr. školske godine 1903./04. u školu je upisano 63 učenika, 1910./11. čak 141 učenik).

Neprekidno se isticala potreba za izgradnjom nove velike školske zgrade sve do 1913. godine kada je započela gradnja škole koju i sada polaze učenici našeg mjesta. Graditelj škole bio je gospodin Stjepan Švedek iz Kalinovca.

Škola je izgrađena kao jednokatnica, a ima dvije učionice, zbornicu i jedan učiteljski stan. Uz školu je školski vrt koji se koristio za praktičnu poduku u gospodarstvu školske mladeži.

U školi su poučavali učitelji kojih se i danas mnogi stariji mještani rado sjećaju: učitelji Milan Noso, Đuro Džamonja, Ljudevit Luketić, učitelj Milan Zrinšćak (od 1903. do 1921. godine), učiteljica Anka Trezić iz Čepelovca (podučavala u ručnom radu žensku školsku mladež), učiteljice Justina Rasinec, Dragica Benkek, Ljubica Kolar i Marija Puškaš, učitelj Ivan Litvić, učitelji Vida i Bogdan Golmajer. Oni su poučavali do kraja drugog svjetskog rata. Nastava je održavana na hrvatskom jeziku, a trajala je 4 do 5 godina.

Nakon 1945. godine u školi su poučavale učiteljice Ljubica Đukić, Ljubica Židovec, Darinka Lacković, Katica Mramor i Ana Butorac te učitelji Đuro Turković, Ivan Kovačević, Franjo Mramor, Petar Ilić, Ivan Periša, Ante Peroković, a od 1956. godine ovdje je učenike poučavao i odgajao i naš učitelj Martin Stoprd.

Od školske godine 1956/57. škola u Budrovcu bila je osmogodišnja škola, a nju su osim učenika iz Budrovca polazili i učenici od 5. do 8. razreda iz Čepelovca i Sirove Katalene.

1960. godine škola u Budrovcu bila je centralna škola, a škole u Čepelovcu i Sirovoj Kataleni bile su njezine područne škole. Do školske godine 1969./70. nema podataka o školstvu u Budrovcu, a zatim iz školske spomenice doznajemo da je škola Područna škola s jednim kombiniranim trorazrednim odjelom te da u njoj poučava učitelj Martin Stoprd koji stanuje u školskom stanu.

Školska zgrada je obnavljana 1959. i 1975. godine.

Nakon odlaska u mirovinu učitelja Martina, u školi su radile učiteljice Dorotea Kovač, Nada Petrović, Jasminka Stankir i Mira Budaj.

U rujnu 1994. godine na mjesto učiteljice dolazi Olga Lazar koja ujedno i stanuje u školskom stanu.

Danas je u Područna škola Budrovac stara, ali vrlo lijepa zgrada, koja je potpuno  obnovljena izvana (2002. godine obnovljeno je krovište, a 2007. godine obnovljeno je cijelo pročelje škole i školskog stana te kompletna stolarija). Budući da se nalazi na samom početku Budrovca te da je na povišenom položaju, izdaleka se može vidjeti njezina ponosna ljepota.

Uz pomoć Udruge žena Budrovac, dobrih mještana sela, župnika Mladena Gorupića, Matične škole te naših dragih roditelja, naša je učionica uređena i opremljena suvremenim nastavnim sredstvima koji učenicima olakšavaju rad i učenje.

Nastava je organizirana u jednom trorazrednom kombiniranom odjelu, a u školskoj godini 2010./11. polazi je 10 učenika.

Škola i mjesto povezani su, žive zajedno, usko surađuju. Učiteljica sa svojim sadašnjim i bivšim učenicima godinama priprema priredbe za Dan kruha, Božić i Novu godinu i Majčin dan, obilježava blagdan Svetog Nikole, Dan pada grada Vukovara, organizira fašničku povorku selom, čišćenje travnjaka u selu povodom Dana planeta Zemlje, organizira radionice s učenicima i roditeljima povodom Božića, surađuje s Caritasom župe Budorvac, sudjeluje na Picokijadi i u drugim aktivnostima sela.

Područna škola u Budrovcu ponos je svojih učenika, njihovih roditelja, učiteljice i mještana sela.Danas u njoj radi učiteljica Olga Lazar.

Želite znati više?

Potražite više informacija oko našeg kurikuluma i aktivnosti.

Kontaktirajte nas
Skip to content