NASLOVNICA / Novosti / Obilježen Dan edukacijskih rehabilitatora

Obilježen Dan edukacijskih rehabilitatora

Autor: Maja Šalamon Nemet

05. ožujka 2021.

Nacionalni  dan edukacijskih rehabilitatora obilježava se svake godine 1. ožujka, a vezan je uz dan smrti profesora Tomislava Špoljara koji je u Varaždinu pokrenuo osnivanje i rad prvih pomoćnih odjeljenja za učenike s teškoćama u razvoju. Zvanje edukacijskog rehabilitatora stječe se završenim studijem na Edukacijsko – rehabilitacijskom fakultetu.

Proglašenjem 1. ožujka Nacionalnim danom edukacijskih rehabilitatora (defektologa) ističe se značenje i uloga tih stručnjaka kako u ustanovama u kojima djeluju, tako i u široj društvenoj zajednici, posebice jer svojim znanjem uklanjaju predrasude prema djeci s teškoćama u razvoju i osobama s invaliditetom, zagovaraju i promiču prava djece s teškoćama u razvoju i njihovih roditelja.

Edukacijsko-rehabilitacijska djelatnost obuhvaća: rano otkrivanje i intervenciju, timsku dijagnostiku, procjenu potreba za podrškom, izradu individualiziranih programa poticanja osobno usmjerenih i obiteljski usmjerenih planova podrške, procjenu profesionalnih interesa i sposobnosti, promicanje prava djece s teškoćama u razvoju i njihovih roditelja, kao i osoba s invaliditetom u zajednici, edukacijsko-rehabilitacijske individualne i/ili grupne postupke i programe te odgojno-obrazovni rad s djecom s teškoćama u razvoju.                                         

Dan edukacijskih rehabilitatora obilježili smo izradom prigodnih plakata i prezentacije koje su izradile Marija Dautanec Božić, mag.rehab.educ. i Iva Vuk, mag. rehab.educ. Plakati su postavljeni u ustanovama Grada Đurđevca kako bi informirali lokalnu zajednicu o edukacijsko rehabilitacijskim djelatnostima, vještinama i akademskim znanjima, uvjetima rada te mogućnosti zapošljavanja edukacijskih-rehabilitatora. Fotografiju plakata te prigodnu prezentaciju pogledajte u nastavku vijesti.

Ostale obavijesti

28. lipnja 2022.

Projekt Bartimej

U sklopu projekta „Bartimej“ Odjele za učenike s teškoćama u razvoju su posjetili učenici gimnazija iz Zagreba, Varaždina, Čakovca i […]

28. lipnja 2022.

Radionica o znakovnom jeziku

Povjerenik za pastoral osoba s invaliditetom i njihovih obitelji Varaždinske biskupije, velečasni Leonardo Šardi, je na inicijativu vjeroučiteljice Martine Rukavine […]

sve obavijesti

Želite znati više?

Potražite više informacija oko našeg kurikuluma i aktivnosti.

Kontaktirajte nas
Skip to content