NASLOVNICA / Edutorij / Matematički vremeplov– Napoleon

Matematički vremeplov– Napoleon

Autor: Katica Tomrlin

20. studenoga 2023.

Učenici 7.a i 7.b razreda tijekom mjeseca studenoga sudjelovali su u projektu Matematički vremeplov – Napoleon pod vodstvom učiteljice povijesti Katice Tomrlin i učiteljice matematike Ane Cenkovčan. Cilj projekta je bio proširiti znanje te popularizirati povijest i matematiku, upoznati se s Napoleonovom vladavinom i njegovim ratnim pohodima, primijeniti linearne jednadžbe, integracijom nastavnih sadržaja povijesti i matematike razvijati interes za povijest i matematiku.

Integrirani sat povijesti i matematike  u 7.a razredu održan je u petak 10. studenoga 2023., a u 7.b razredu održan je u četvrtak 16. studenoga 2023. Kroz projektne aktivnosti učenici su konstruirali, primjenjivali linearne jednadžbe, rješavali linearne jednadžbe te saznali više o Napoleonu. Prilikom svojih osvajačkih pohoda Napoleon se susretao s mnogim umjetnicima, filozofima i znanstvenicima diljem Europe. Matematikom su ga zarazili Pierr Simon Laplace (njegov profesor na vojnoj akademiji), Lorenzo Mascheroni i Joseph Louise Lagrange. Školujući se na Francuskoj vojnoj akademiji za topničkog časnika, Napoleon je pokazao veliki interes za matematiku. Ostalo je zabilježeno da je nakon čitanja knjige talijanskog matematičara Lorenza Mascheronija o geometrijskim konstrukcijama koje se izvode samo pomoću šestara, Napoleon postavio francuskim matematičarima zadatak, koji je poznat kao Napoleonov zadatak. Učenici su uz dodatne upute konstruirali zadatak, te istražili Napoleonov teorem u digitalnom alatu GeoGebra. U digitalnom alatu Canva pripremljena je priča o Napoleonovom životu, vladavini, ratnim pohodima i zanimljivostima u kojoj su neki podaci bili sakriveni, pa su umjesto brojčanih podataka u tekstu bile upisane nepoznanice. Tekst je postao potpun kada su se riješili navedeni matematički zadaci te postojeće nepoznanice zamijenile dobivenim rješenjima tj. brojevima. Učenici su suradnički radili u timovima te dolazili do rješenja. U završnom dijelu učenici su samovrednovali svoj rad ističući da im je ovakav način rada bio zanimljiv te da su lakše usvojili ishode matematike i povijesti.

Ostale obavijesti

11. travnja 2024.

Herbarij

Drage učenice i učenici 6. i 8. razreda u prilogu imate neke od popisa biljaka za herbarij.  Ako ste zaboravili […]

28. ožujka 2024.

Učenik naše škole Ivan Jakupčić pozvan na Državno natjecanje iz povijesti

Učenik 8.b Ivan Jakupčić  pozvan je na Državno natjecanje iz povijesti koje će se održati 17. – 19. travnja 2024. godine […]

sve obavijesti

Želite znati više?

Potražite više informacija oko našeg kurikuluma i aktivnosti.

Kontaktirajte nas

Saznajte više informacija o isplatama

iTransparentnost

Skip to content