NASLOVNICA / Logoped / Europski dan logopedije 6. ožujka 2024.

Europski dan logopedije 6. ožujka 2024.

Autor: Maja Šalamon Nemet

06. ožujka 2024.

6. ožujka obilježava se Europski dan logopedije. Svake je godine taj dan posvećen određenoj problematici s područja jezično-govorno-glasovne komunikacije kojom se bave logopedi. Ovogodišnja tema je „Suradnja s drugim stručnjacima, roditeljima i skrbnicima“.
Logopedski tretman djece je nezamisliv bez suradnje s roditeljima, bez njihova uključivanja u terapijski postupak te nastavak rada sa djetetom kod kuće. Zbog toga je važno da se roditelji upoznaju sa vrstom i stupnjem poteškoće te im se daju konkretne upute za rad, kako bi kod kuće mogli podržavati rad logopeda. Ukoliko su dijete i roditelj motivirani i ustrajni u provođenju naučenih vježbi prema savjetima logopeda, rezultati će biti vidljivi. Osim što će se rad kod kuće odraziti na napredak, također će to dovesti i do višeg samopouzdanja djeteta.

Većina djece trenira neki sport ili odlazi na neku izvanškolsku aktivnost pa se djecu može motivirati za rad kod kuće, usporedbom sa tom aktivnošću kojom se bavi. Na primjer, želi li dijete postati dobar nogometaš, mora trenirati nekoliko puta tjedno. Isto je i s logopedskim radom, želi li naučiti tečno čitati, treba svakodnevno izdvojiti vrijeme za vježbu tehnike čitanja.

Bitno je naglasiti i važnost suradnje s drugim stručnjacima koji rade s djetetom, bilo to s odgojiteljima u vrtiću, nastavnicima u školi, psiholozima, edukacijskom-rehabilitatorima ili drugima. Svi koji brinu o dobrobiti djeteta timskim radom najbolje mogu doprinijeti jačanju vještina kako bi dijete ostvarilo svoj najveći potencijal.

Osnova suradnje je uzajamno poštovanje i povjerenje, kao i otvorena i iskrena komunikacija.

Antonija Vranić, mag.logoped.

Ostale obavijesti

11. ožujka 2024.

Predvještine čitanja i pisanja

S obzirom da nam je došlo vrijeme upisa u prvi razred, voljela bih se osvrnuti na predvještine koje bi djeca […]

06. ožujka 2024.

Europski dan logopedije 6. ožujka 2024.

6. ožujka obilježava se Europski dan logopedije. Svake je godine taj dan posvećen određenoj problematici s područja jezično-govorno-glasovne komunikacije kojom […]

sve obavijesti

Želite znati više?

Potražite više informacija oko našeg kurikuluma i aktivnosti.

Kontaktirajte nas

Saznajte više informacija o isplatama

iTransparentnost

Skip to content