NASLOVNICA / Produženi boravak / Zujimo zajedno kroz svemir pa sve do pčelinje košnice

Zujimo zajedno kroz svemir pa sve do pčelinje košnice

Autor: Lidija Tuba

27. svibnja 2021.

Učenici 2. razreda produženog boravka proveli su zanimljiv tjedan istražujući tajne svemira. Tjedan su započeli motivacijskom pričom „Svemirci gaćoljupci spašavaju Zemlju“, autora Claire Freedman i Bena Corta. Potaknuti pričom, uživali su u raspravi što bi sve željeli saznati o svemiru, a nakon toga proučavanjem različitih knjiga i enciklopedija o svemiru.  S astronauticom Vinkom upoznali su Sunčev sustav, iz edukativne emisije „Juhuhu: Luka i prijatelji“ upoznali su svemiru, a iz kratkog dokumentarnog filma „Pas Lajka u svemiru“ saznali su više o životinjama u svemiru.

Kako bi lakše zapamtili planete iz Sunčevog sustava, igrali su edukativnu igru „Pomiješani planeti“. U likovnom stvaralaštvu, upoznali su djela likovnog umjetnika V. Kandinsky. Slikali su planete iz mašte po uzoru na likovni izraz V. Kandinskyog, pri čemu su bili jako oduševljeni nastalim slikama. Osim toga, imali su i kreativnu radionicu gdje su izrađivali svemirske rakete te im morali osmisliti ime.

U stvaralačkom pisanju morali su zamisliti svoje putovanje u svemir, gdje bi putovali, koliko dugo bi trajalo njihovo putovanje, što bi sve vidjeli, kako bi izgledala njihova raketa i sl. Tjedan svemira ne bi bio zanimljiv da učenici nisu morali sami osmisliti svoje planete, nadjenuti im ime te nacrtati njihove stanovnike. Na kraju tjedna zajedno smo pogledali kratke crtane filmove „Krava na Mjesecu“ te „Posjet iz svemira“.

Kako se naš planet Zemlja nalazi u Sunčevom sustavu, učenici su povezali svoje znanje o Zemlji i važnosti očuvanja planeta te obilježili Svjetski dan pčela. Kroz razgovor o pčelama i gledanje kratkog informativnog filma, učenici su shvatili kako su pčele važne životinje za naš eko sustav i kako ih trebamo čuvati. U likovnom stvaralaštvu oblikovali su pčelu na plohi različitim crtama te zatim oblikovali krila koja ulaze u prostor.

Učiteljica Lidija Tuba

Ostale obavijesti

26. ožujka 2024.

Uskrsna radionica u Udruzi Mali princ

Učenici produženog boravka četvrtih razreda posjetili su članove Udruge Mali princ. Posjet je bio osmišljen kao radionica povodom nadolazećeg blagdana […]

12. ožujka 2024.

Velikani hrvatske prošlosti – pohvaljen rad Gabriela Šireca

Osnovna škola Grigora Viteza iz Zagreba i vrtić Iskrica u Zagrebu organizirali su natječaj „Velikani hrvatske prošlosti“. Osmu godinu za […]

sve obavijesti

Želite znati više?

Potražite više informacija oko našeg kurikuluma i aktivnosti.

Kontaktirajte nas

Saznajte više informacija o isplatama

iTransparentnost

Skip to content