NASLOVNICA / Novosti / Završeno 18. Državno natjecanje iz povijesti

Završeno 18. Državno natjecanje iz povijesti

Autor:

12. svibnja 2017.

Danas je svečanim programom, dodjelom priznanja i nagrada završeno ovogodišnje, 18. Državno natjecanje iz povijesti održano u Osnovnoj školi Grgura Karlovčana Đurđevac.

U prijepodnevnim je satima u petak, 12. svibnja, u Đurđevcu završeno 18. Državno natjecanje iz povijesti. Treće mjesto u kategoriji 7. razreda osnovne škole osvojio je Maks Vincek iz OŠ Retkovec (mentor Branka Sakač Janković), drugo mjesto Matko Fabulić iz OŠ Luka Sesvete (mentorica Zrinka Ćavar), a najbolji mladi povjesničar sedmih razreda u Hrvatskoj je Marko Lučić iz OŠ Matije Gupca Zagreb (mentorica Indira Brajčić). U kategoriji 8. razreda treće su mjesto osvojili Antun Simić iz OŠ Antun Mihanović Slavonski Brod (mentorica Sanela Ćavar) i Tomislav Antić iz OŠ Vugrovec Kašina (mentorica Dušanka Karašičević – Vugrinčić), drugo su mjesto podijelili Jakov Tušek iz OŠ K. Š. Gjalskog Zabok (mentorica Ružica Cigula) i Filip Ivanković iz OŠ Kneza Trpimira Kaštel Gomilica (mentorica Ivana Tarabarić Mitrović), a prvo su mjesto također podijelili Luka Šafarić iz OŠ Štrigova (mentorica Željka Trupković) i Matija Drmić iz IV. osnovne škole Bjelovar (mentorica Bojana Hribljan).

U kategoriji srednjih škola, natjecali su se učenici iz cijele Hrvatske od 1. do 4. razreda. U kategoriji 1. razreda treće su mjesto podijelili Domagoj Marić iz Klasične gimnazije fra M. Lanosovića Slavonski Brod (mentor Drago Jonjić) i Ivan Bračević iz SŠ Krapina (mentorica Danijela Pavić). Među učenicima 2. razreda treće je mjesto osvojio Leonardo Biruš iz SŠ Pregrada (mentorica Mirjana Vrančić), drugo mjesto osvojila je Karolina Popović iz Gimnazije A. G. Matoša Samobor (mentor Ivan Librić), a prvo su mjesto podijelili Ivona Marciuš iz Gimnazije J. Slavenskog Čakovec (mentorica Verica Mutvar) i Josip Imbrišak iz Gimnazije Bjelovar (mentor Melita Štimac). U kategoriji 3. razreda treće je mjesto osvojio Petar Vrvilo iz Gimnazije Antuna Vrančića Šibenik (mentor Neven Đurić), drugo mjesto Antea Tokić iz I. gimnazije Split (mentor Jurica Dukan), a najbolji je bio Branko Šego iz Gimnazije M. A. Reljkovića Vinkovci (mentor Krunoslav Marijanović). Među najstarijim učenicima 4. razreda srednjih škola treće su mjesto podijelili Silvija Dmejhal iz Gimnazije Daruvar (mentor Vladimir Ivić) i Borna Škrlec iz XV. gimnazije Zagreb (mentor Petar Gogić), drugi je bio Luka Đaković iz Gimnazije Nova Gradiška (mentor Goran Šarić), a najbolja je bila Lucija Falamić iz SŠ Donji Miholjac (mentor Zvonimir Falamić).

Drugoga dana ovogodišnjeg natjecanja, u prijepodnevnim su satima, dok su učenici pisali testove, njihovi mentori posjetili Vinariju Matočec u Malom kostanju. Nakon što su učenici odradili najteži dio i dok je Državno povjerenstvo ispravljalo ispite,  učenici i mentori posjetili su Đurđevačke peske, Svetu Anu i Etno imanje Karlovčan u Brodiću. Na ovim su lokacijama proveli ugodno sunčano poslijepodne uz stručno vođenje profesora Elizabete Trepotec Marić, Mihaele Lončar, Nikole Cika i Saše Senjana, a za fotografiranje svih događanja bili su zaduženi učitelji Irena Kovačić, Nataša Švaco, Barbara Šignjar Mihočka i Branko Maznik.

Danas, posljednjeg dana boravka najboljih povjesničarki i povjesničara i njihovih mentora u Đurđevcu organizirani je program započeo u ranim jutarnjim satima. Svi učenici i mentori posjetili su crkvu Svetog Jurja gdje im je kratko predavanje o povijesti crkve održao profesor povijesti Nikola Cik. Profesorica Mihaela Lončar pokazala je tradicionalnu đurđevačku narodnu nošnju i predstavila đurđevačku nematerijalnu baštinu. Potom su se svi uputili u posjet popularnim devama. Uz vodstvo ravnateljice muzeja Edite Janković Hapavel razgledali su Galeriju i Interpretacijski centar Picokijade u Starome gradu, a na kraju su im članovi Udruge Sveti Juraj prikazali skraćenu verziju Legende o Picokima.

Uslijedila je svečanost zatvaranja ovogodišnjeg, 18. Državnog natjecanja iz povijesti, uz kratki prigodni program učenika naše škole te dodjela zahvalnica, priznanja i poklona za najbolje.

Na samome kraju, sve je sudionike pozdravio naš ravnatelj, Danijel Domišljanović i predsjednik državnog povjerenstva natjecanja, dr. sc. Gordan Ravančić sa Hrvatskog instituta za povijest. U posebno emotivnom govoru svim je učenicima, mentorima, Državnom povjerenstvu i domaćinima zahvalio Franjo Čičak, Viši savjetnik za povijest pri Agenciji za odgoj i obrazovanje. Među ostalim, istaknuo je da je organizacija bila savršena i da će mu na godinu biti vrlo teško pronaći domaćina državnog natjecanja iz povijesti koji bi mogao nadmašiti organizaciju ovogodišnjega natjecanja. Posebno se zahvalio bivšem v. d. ravnatelju Hrvoju Jančiju, sadašnjem ravnatelju i predsjedniku Organizacijskoga odbora Danijelu Domišljanoviću i dopredsjednici Organizacijskoga odbora, učiteljici povijesti Katici Tomrlin koja je bila vođa tima učitelja koji su predano radili na organizaciji ovoga natjecanja posljednjih nekoliko mjeseci.

Najveća zahvala svim članovima Organizacijskoga odbora i svim ostalim djelatnicima škole  koji su sudjelovali u pripremi natjecanja bile su iskrene pohvale svih sudionika ovogodišnjeg natjecanja.

Organizacijski se odbor još jednom zahvaljuje našim gostima koji su sudjelovali u programu otvorenja,  KUD-u Petar Preradović Đurđevac, Đurđevčicama, Djevojačkom zboru Gimnazije dr. Ivana Kranjčeva Đurđevac pod vodstvom maestre Ivane Senjan, Aniti Aurer iz OŠ I. L Croate Kalinovac, Teu Mesarovu iz OŠ Ferdinandovac i svim sponzorima.

Ostale obavijesti

04. listopada 2022.

Saziv vijeća roditelja – 6. 10. 2022.

U privitku se nalazi poziv za održavanje konstituirajuće sjednice Vijeća roditelja OŠ Đurđevac.

04. listopada 2022.

Zaziv Duha Svetoga u Odjelu za učenike s teškoćama u razvoju

U srijedu, 28.rujna 2022., učenici Odjela za učenike s teškoćama u razvoju sa svojim su učiteljicama sudjelovali na svetoj misi […]

sve obavijesti

Želite znati više?

Potražite više informacija oko našeg kurikuluma i aktivnosti.

Kontaktirajte nas
Skip to content