NASLOVNICA / Novosti / Veleposlanik Rumunjske Cosmin Dinescu - gost naše škole

Veleposlanik Rumunjske Cosmin Dinescu – gost naše škole

Autor: Nikola Vuković

29. listopada 2014.

U četvrtak, 30.listopada u našoj školi boravio je veleposlanik Rumunjske sa suradnicima. Cilj posjeta je upoznavanje s radom naše škole u kojoj se provodi interkulturalni odgoj i obrazovanje.

Do susreta je došlo na osnovu dobre suradnje škole i Udruge Roma Korak po korak kao i Udruge Roma katolika bajaša. U našoj školi ima oko 13% učenika Roma . Interkulturalni odgoj i obrazovanje sastavni su dio našeg rada i po tome je škola specifična. Učenici su integrirani u sve razredne odjele. Uspjeh učenika je iz godine u godinu sve bolji, a tome u prilog govori i podatak da u posljednjih šest godina imamo učenike Rome koji završavaju osmi razred. Učenici Romi sudjeluju u gotovo svim aktivnostima škole, a posebno na aktivnostima vezanim za kulturnu i javnu djelatnost. Suradnja s Udrugom Roma "Korak po korak" je stalna, a posebno u svezi organiziranja proslava Dana Roma na školskoj i županijskoj razini.

Susret je započeo u 4b razredu gdje su učenici dočekali goste , a učenica Željka i učenik Mateo recitirali su pjesme. Nakon toga uslijedio je kratki razgovor na romskom jeziku gospodina veleposlanika i učenika 8b razreda Matea Lučića, Uslijedio je pozdrav ravnatelja škole, a nakon toga pedagog škole je upoznao goste s radom škole, uspjesima učenika i učitelja te o radu s učenicima Romima.

Zamjenica gradonačelnika gospođa Kristina Benko Markovica govorila je o suradnji rada i škole te Udruge Roma katolika bajaša. Naglasila je potrebu osnivanja Udruge koja će okupljati mlade Rome s ciljem kulturne suradnje i očuvanja romskog kulturnog nasljeđa. Uslijedio je neformalni razgovor u kojem su predstavnici Roma gospodin Franjo Horvat i gospodin Martin Oršoš sa suradnicima razgovarali s veleposlanikom na romskom ( rumunjskom ) jeziku.

Pedagog škole razgovarao je s gospodinom veleposlanikom o mogućnostima uključivanja veleposlastva Rumunjske u školske projekte. Veleposlanik je prihvatio suradnju i dogovoren je okvir za buduće projekte.

Ostale obavijesti

04. kolovoza 2022.

Javni poziv za obavljanje poslova pomoćnika/ce u nastavi

Objava javnog poziva za obavljanje poslova pomoćnika/ce u nastavi za učenike s teškoćama u razvoju u Osnovnoj školi Đurđevac u […]

04. kolovoza 2022.

Javni poziv za obavljanje poslova stručnog komunikacijskog posrednika/ce

Objava javnog poziva za obavljanje poslova stručnog komunikacijskog posrednika/ce u nastavi za učenike s teškoćama u razvoju u Osnovnoj školi […]

sve obavijesti

Želite znati više?

Potražite više informacija oko našeg kurikuluma i aktivnosti.

Kontaktirajte nas
Skip to content