NASLOVNICA / Novosti / Veleposlanik Rumunjske Cosmin Dinescu - gost naše škole

Veleposlanik Rumunjske Cosmin Dinescu – gost naše škole

Autor: Nikola Vuković

29. listopada 2014.

U četvrtak, 30.listopada u našoj školi boravio je veleposlanik Rumunjske sa suradnicima. Cilj posjeta je upoznavanje s radom naše škole u kojoj se provodi interkulturalni odgoj i obrazovanje.

Do susreta je došlo na osnovu dobre suradnje škole i Udruge Roma Korak po korak kao i Udruge Roma katolika bajaša. U našoj školi ima oko 13% učenika Roma . Interkulturalni odgoj i obrazovanje sastavni su dio našeg rada i po tome je škola specifična. Učenici su integrirani u sve razredne odjele. Uspjeh učenika je iz godine u godinu sve bolji, a tome u prilog govori i podatak da u posljednjih šest godina imamo učenike Rome koji završavaju osmi razred. Učenici Romi sudjeluju u gotovo svim aktivnostima škole, a posebno na aktivnostima vezanim za kulturnu i javnu djelatnost. Suradnja s Udrugom Roma "Korak po korak" je stalna, a posebno u svezi organiziranja proslava Dana Roma na školskoj i županijskoj razini.

Susret je započeo u 4b razredu gdje su učenici dočekali goste , a učenica Željka i učenik Mateo recitirali su pjesme. Nakon toga uslijedio je kratki razgovor na romskom jeziku gospodina veleposlanika i učenika 8b razreda Matea Lučića, Uslijedio je pozdrav ravnatelja škole, a nakon toga pedagog škole je upoznao goste s radom škole, uspjesima učenika i učitelja te o radu s učenicima Romima.

Zamjenica gradonačelnika gospođa Kristina Benko Markovica govorila je o suradnji rada i škole te Udruge Roma katolika bajaša. Naglasila je potrebu osnivanja Udruge koja će okupljati mlade Rome s ciljem kulturne suradnje i očuvanja romskog kulturnog nasljeđa. Uslijedio je neformalni razgovor u kojem su predstavnici Roma gospodin Franjo Horvat i gospodin Martin Oršoš sa suradnicima razgovarali s veleposlanikom na romskom ( rumunjskom ) jeziku.

Pedagog škole razgovarao je s gospodinom veleposlanikom o mogućnostima uključivanja veleposlastva Rumunjske u školske projekte. Veleposlanik je prihvatio suradnju i dogovoren je okvir za buduće projekte.

Ostale obavijesti

22. travnja 2024.

Upis u prvi razred – privremeno izvješće

U vremenu od 8. do 22. travnja 2024. godine proveden je postupak upisa djece dorasle za upis u prvi razred […]

22. travnja 2024.

Ivan Jakupčić osvojio 6. mjesto na državnom Natjecanju iz Povijesti

Od 17. do 19. travnja  2024. u Puli je održano  25. državno Natjecanje iz povijesti za učenike osnovnih i srednjih […]

sve obavijesti

Želite znati više?

Potražite više informacija oko našeg kurikuluma i aktivnosti.

Kontaktirajte nas

Saznajte više informacija o isplatama

iTransparentnost

Skip to content