NASLOVNICA / Novosti / Udruga „Peski-art Đurđevac“ i dom „Mladen Markač“ ugostili učenike OŠ Grgura Karlovčana Đurđevac

Udruga „Peski-art Đurđevac“ i dom „Mladen Markač“ ugostili učenike OŠ Grgura Karlovčana Đurđevac

Autor:

22. studenoga 2015.

U petak, 20.11.2015. godine, na inicijativu razrednika 7. a razreda Nikole Cika, a u sklopu sata razrednika, učenici sva četiri odjeljenja sedmih razreda posjetili su Dom „Mladen Markač“ u đurđevačkom kvartu Peski. Cilj ove posjete bio je da se učenici u tjednu kad se obilježavaju značajne obljetnice novije hrvatske povijesti pobliže upoznaju sa činjenicama i događajima iz Domovinskog rata, te doprinosom generala Mladena Markača hrvatskoj slobodi, kao i s nastojanjima da se značajni datumi novije hrvatske povijesti dostojno obilježe.

Učenike i njihove razrednike dočekali su predsjednik i tajnik udruge „Peski-Art Đurđevac“ Franjo Mihočka i Branko Cestar koji su im održali i kratku prezentaciju. Franjo Mihočka je sve pozdravio te govorio o obilježavanju dana izricanja oslobađajuće presude hrvatskim generalima Mladenu Markaču i Anti Gotovini koja je u Haagu donesena 16.11.2012. godine. Govorio im je o tome zašto misli da je važan ovaj datum i iznio dojmove sa svečanosti održane 15.11.2015. godine na obilježavanju treće obljetnice ovog važnog datuma.

Tajnik gospodin Branko Cestar govorio je učenicima o inicijativi Mjesnog odbora Peski iz 2011. godine, čiji je tada on bio predsjednik , da se društveni dom Peski preimenuje u Dom „Mladen Markač“ te ih upoznao s činjenicom da je Gradsko vijeće Grada Đurđevca upravo tada i donijelo takvu odluku. Naglasio je da je to bilo vrijeme kad je general Mladen Markač još bio optužen za ratne zločine i kad se nije znao ishod suđenja u Haagu,ali da su njegovi sugrađani, Peščani i Đurđevčani bili sigurni u njegovu nevinost, što je kasnije oslobađajućom presudom 16.11.2012. i potvrđeno.

Učenici su sa velikim zanimanjem slušali izlaganja, a domaćini su ih pozvali da njeguju i štuju prošlost svojih sugrađana, da ne zaborave njihove zasluge i doprinos hrvatskoj slobodi i samostalnosti i kad budu odrasli, a naročito onda kada  netko od njih bude u poziciji obnašanja raznih funkcija i donošenja odluka.

Na kraju su učenici razgledali postavljenu izložbu nastalih radova na likovnoj radionici „Peski-Art 2015. Đurđevac“ i osvježili se koktelom koji su im priredili domaćini.

Ostale obavijesti

22. veljače 2024.

Jakov Ovnić na međunarodnom natjecanju osvojio drugu nagradu

U Novom Marofu je od 13. do 17. veljače 2024. održano Međunarodno natjecanje učenika osnovnih glazbenih škola “Mladi Padovec”. Jakov […]

19. veljače 2024.

Stručno usavršavanje učitelja i stručnih suradnika

Prvi dan drugog dijela zimskog odmora učenika u Osnovnoj školi Đurđevac bilo je radno za učitelje i stručne suradnike Osnovne […]

sve obavijesti

Želite znati više?

Potražite više informacija oko našeg kurikuluma i aktivnosti.

Kontaktirajte nas
Skip to content