NASLOVNICA / Novosti / Provedba preventivnog programa Trening životnih vještina

Provedba preventivnog programa Trening životnih vještina

Autor: Katica Tomrlin

06. studenoga 2023.

U našoj školi u tijeku je provedba preventivnog programa Trening životnih vještina. Trening životnih vještina primarni je program prevencije ovisnosti namijenjen učenicima 3. i 7. razreda. Cilj je osnažiti djecu i mlade, njihove roditelje i djelatnike obrazovnih i zdravstvenih ustanova u svrhu smanjenja rizičnih ponašanja koja mogu voditi prema ovisnosti o alkoholu, kockanju i novim tehnologijama. Važno je senzibilizirati javnost za problematiku ovisnosti, te prepoznati znakove rane ovisnosti, ali i raditi na odgodi prvog konzumiranja.

Kroz radionice koje se provode učenici će se upoznati sa svim štetnostima ovisničkih i neprimjerenih ponašanja te razvoju životnih vještina koje učenike čine spremnijima za djelotvorno suočavanje sa izazovnim životnim situacijama  i problemima. Program učenicima pomaže razviti socijalne i komunikacijske vještine, vještine odlučivanja i rješavanja problema. Pomaže u suočavanju s anksioznošću i stresom, odupiranju vršnjačkom pritisku i nasilju te ih poučava asertivnosti. 

Za razliku od tradicionalnih programa prevencije koji se temelje na pružanju informacija Trening životnih vještina temelji se na razvoju osobina važnih u sprečavanju razvoja ovisničkog ponašanja. Učenici uče širok spektar osobnih i socijalnih vještina kojima bi se smanjila potencijalna motivacija za korištenje  sredstava ovisnosti, a uz to uče i kako primijeniti te vještine u situacijama u kojima mogu iskusiti socijalni pritisak za korištenje psihoaktivnih tvari.

Trening životnih vještina kod djece bi trebao osnažiti samopoštovanje, komunikacijske i socijalne vještine, samokontrolu, zauzimanje za sebe, vještine suočavanja sa stresom te kritičko razmišljanje.

U sklopu projekta 7. rujna 2023. g. dr. Maja Blažeković održala je predavanje za roditelje učenika 3. i 7. razreda u kojima ih je upoznala s projektom. O svom iskustvu govorio je član Kluba liječenih alkoholičara Centar, Koprivnica  Dražen Srednoselec.

Tijekom prošle školske godine razrednice 3. i 7. razreda te stručna suradnica logopedinja prošle su edukaciju važnu za provođenje programa. Učiteljice uključene u program su razrednice trećih razreda: Mirna Šandrovčan, Barbara Šignjar, Senka Pavešić, Silvija Topolčić, Monika Rupčić, Olga Lazar, Martina Krajcar Baltić te razrednice sedmih razreda: Ana Cenkovčan, Arijana Lenardić, Elena Zobunđija, Katica Tomrlin i logopedinja Dorotea Plantak.

Razrednici tijekom rujna i listopada s učenicima na satovima razrednika provode radionice. Učenici jako dobro prihvaćaju radionice, sudjeluju u raspravama i usvajaju vještine. U provedbi radionica pomažu priručnici i radne bilježnice s korisnim vježbama. Priručnike je osigurao Zavod za javno zdravstvo Koprivničko-križevačke županije. Učenici 3. razreda do kraja studenog proći će 8 radionica, a učenici 7. razreda 6 radionica. Završetak provedbe predviđen je krajem studenog nakon čega slijedi završna evaluacija programa.

Ostale obavijesti

06. prosinca 2023.

STEAM Escape Room u sedmim razredima

U utorak, 5. prosinca 2023., učenike 7.a, 7.b, 7.c i 7.d razreda posjetile su predstavnice Escape Rooma iz Osijeka. Učenici su sudjelovali na […]

06. prosinca 2023.

Sveti Nikola posjetio Odjel za učenike s teškoćama u razvoju

Dana 6.12.2023. godine, Odjele za učenike s teškoćama u razvoju posjetili su Sveti Nikola i Krampus, pomagači Svetog Nikole iz […]

sve obavijesti

Želite znati više?

Potražite više informacija oko našeg kurikuluma i aktivnosti.

Kontaktirajte nas
Skip to content