NASLOVNICA / Novosti / Terenska nastava zavičajem

Terenska nastava zavičajem

Autor: Zoran Vidakovic

10. lipnja 2013.

Učenici i učitelji drugih razreda su 7. lipnja 2013. godine posjetili Grad Križevce poznat po brojnim kulturno -povijesnim  znamenitostima i stari grad Veliki Kalnik.

U pratnji stručnog vodiča gospodina Zorana Homena učenici su razgledali crkvu sv. Križa, Gradski muzej Križevci i Grkokatoličku katedralu.

U crkvi sv. Križa učenici su imali prilike vidjeti kasnobarokni mramorni oltar sv. Križa iz 1756. godine, rad Francesca Robbe, ljubljanskog kipara talijanskog podrijetla.

Uz navedeni oltar vidjeli su i veliku sliku Otona Ivekovića na luku svetišta s prikazom Krvavog sabora križevačkog.

Gospodin Zoran učenike je upoznao sa Legendom o Kalničkim šljivarima, ispričao im ukratko o Križevačkom saboru, znamenitom događaju iz povijesti.

U dvorištu muzeja učenici su upoznali etno park s primjercima tradicionalne drvene arhitekture kalničkog Prigorja (štala, ambar, kuća, klet, bunar), a u unutrašnjosti muzeja povijesne ostatke od kamenog doba do danas. Učenici su u muzeju vidjeli građansku i seosku sobu, te ih je ljubazna kustosica ukratko upoznala  sa poznatim Križevčanima, gdje svakako treba spomenuti Sidoniju Erdödy pl. Rubido., Alberta Ognjan Štrigu te Marcela pl. Kiepach. i sv. Marka Križevčanina.

Učenici su najviše bili oduševljeni drvenom igračkom djeda koji pili drva.

Na odlasku iz Križevaca posjetili su grkokatoličku katedralu čiji ikonostas su radili naši najveći slikari s kraja 19. i početka 20. stoljeća (Bela Čikoš Sesija, Ivan Tišov, Ferdo Kovačević, Celestin Mato Medović).

Nakon sladoleda učenici i učitelji su se uputili prema Kalniku.

Stari grad Veliki Kalnik promatrali su i crtali iz podnožja te se na kraju poigrali na livadi ispred starog grada.

Nakon igre uslijedio je povratak u Đurđevac.

Ostale obavijesti

09. srpnja 2024.

Naša škola treću godinu za redom dobila oznaku Sigurnija škola

U sklopu projekta “Sigurnija škola” u organizaciji Hrvatskog Crvenog križa naša škola je i u ovoj školskoj godini, trećoj za […]

03. srpnja 2024.

Završna svečanost učenika osmih razreda

U utorak, 2. srpnja 2024. godine, u Domu kulture održana je završna svečanost učenika osmih razreda. Na početku programa nazočne […]

sve obavijesti

Želite znati više?

Potražite više informacija oko našeg kurikuluma i aktivnosti.

Kontaktirajte nas

Saznajte više informacija o isplatama

iTransparentnost

Skip to content