NASLOVNICA / Novosti / Terenska nastava učenika 6. razreda

Terenska nastava učenika 6. razreda

Autor: Ivana Skender

10. lipnja 2024.

U ponedjeljak, 10. lipnja 2024. iz Đurđevca su u 8 sati u jutro krenuli svi šesti razredi naše škole na jednodnevnu terensku nastavu u Međimurje sa svojim razrednicima. Po dolasku u županijski centar najmanje hrvatske županije, koja nosi naziv Horvatski cvetnjak ili Mala Švicarska, u Čakovec, posjetili smo Muzej Međimurja. U Muzeju smo saznali zanimljivosti o povijesti nastanka grada Čakovca, njegovim vlasnicima kroz povijest, načinu života u Čakovcu i Međimurju kroz prošlost. Također smo vidjeli kako se oblačila vojska naše poznate hrvatske obitelji Zrinski, čiji je glavni obiteljski dvorac bio upravo u Čakovcu, kao i tamnice u koje su zatvarani zatvorenici u prošlosti. Učenici su se mogli poigrati stiliziranim mačevima ili obući jednostavnu odjeću nekadašnje pješadije ili obući kostim Pozoja, zmaja čija se glava – po legendi- nalazi ispod Starog grada Čakovec, a rep ispod crkve sv. Nikole u Čakovcu. Legenda kaže da je uznemiriti zmaja ispod Starog grada opasno jer može doći do potresa. Multimedijalni i 4-D prikaz kako nastaju potresi učenici su također mogli vidjeti na zanimljivoj simulaciji.

Dok je jedna grupa razgledavala stalni postav Muzeja, druga je bila u razgledu užeg centra Čakovca. Grupa koje je razgledavala centar grada mogla je vidjeti najstarije drvo agacije u ovom dijelu Europe,  prošetati uz zidine dvorca Zrinski, vidjeti: zaštićenu secesijsku zgradu u centru Čakovca, spomenik Zrinskima i Frankopanima (čakovečki „orao“), spomenik sv. Jeronimu (u prošlosti se vjerovalo da je sv. Jeronim, prvi prevoditelj Biblije na latinski jezik, rođen u Međimurju), čakovečki Centar za kulturu (središte kulturnog života Međimurske županije), prošetati glavnim trgom Čakovca te  vidjeti baroknu crkvu sv. Nikole koju održavaju redovnici franjevci.

Uslijedila je vožnja do najsjevernije točke RH, do točke Žabnik, gdje se nalazi multimedijalni etnografski postav „Jen den v živleju mlinara Franca Žalara“. Kroz 3D „mlinareve oči“ i mnoštvo drugih interaktivnih izložaka učenici su mogli doživjeti o čemu je posljednji murski mlinar Franc Žalar sanjario, s čime se susretao i što je sve radio u jednom danu svog života. Ovaj postav učenici su pogledali u zamjenu za otkazanu vožnju skelom po Muri, s obzirom da je vodostaj Mure bio izuzetno visok, a rijeka preopasna za skelarenje. Također su učenici imali priliku razgledati posljednji mlin na Muri koji je još u funkciji.

Učenici su se zatim kratko zabavili na drvenim igračkama u dvorištu objekta, a nakon toga smo se odvezli na ručak u Izletište Goričanec, gdje su učenici po objedu mogli razgledati farmu životinja.

Na kraju je uslijedio je sportsko – zabavni dio terenske nastave, kupanje na bazenima u Termama sv. Martin.  Trosatno kupanje u termama nimalo nije umorilo naše učenike, nego su i u autobusu bili razdragani te smo svi zadovoljni stigli u Đurđevac u večernjim satima.

Više slika možete pogledati u galeriji.

Ostale obavijesti

09. srpnja 2024.

Naša škola treću godinu za redom dobila oznaku Sigurnija škola

U sklopu projekta “Sigurnija škola” u organizaciji Hrvatskog Crvenog križa naša škola je i u ovoj školskoj godini, trećoj za […]

03. srpnja 2024.

Završna svečanost učenika osmih razreda

U utorak, 2. srpnja 2024. godine, u Domu kulture održana je završna svečanost učenika osmih razreda. Na početku programa nazočne […]

sve obavijesti

Želite znati više?

Potražite više informacija oko našeg kurikuluma i aktivnosti.

Kontaktirajte nas

Saznajte više informacija o isplatama

iTransparentnost

Skip to content