NASLOVNICA / Novosti / Terenska nastava četvrtih razreda u Fužine, Rijeku i Opatiju

Terenska nastava četvrtih razreda u Fužine, Rijeku i Opatiju

Autor:

26. svibnja 2014.

Učenici 4.a,b, c i d sa svojim učiteljicama Sanjom Sabolić, Monikom Rupčić, Željkom Mihočka i Nadom Petrović, 21. 05. 2014. posjetili su Fužine, Rijeku i Opatiju.

Razgledali su spilju Vrelo  koja se nalazi u Gorskom kotaru i saznali da je otkrivena 1950. godine za vrijeme vađenja kamena koji je služio za izradu brane i ceste oko jezera Bajer kod Fužina. Ukupno je dugačka oko 300 m, no oko 180 m uređeno je za turiste. Iza turističkog puta nalazi se zatrpana prostorija dužine oko 500 m. Špilja Vrelo puna je lijepih siga . Također su naučili da u njoj žive i razne životinje kao što su špiljski pauci, leptiri i šišmiši. Prošetali su jednim djelom uz obalu jezera Bajer i uživali u prekrasnoj prirodi Gorskog kotara.

Put su nastavili do Rijeke gdje su posjetili svetište na Trsatu. O ovome svetištu pričao im je franjevac  te im je ispričao legendu da je  na trsatsko brdo  1291. na čudesan je način iz Nazareta stigla rodna kuća Blažene Djevice Marije. Na tome mjestu kuća je boravila tri godine i na jednako čudesan način prešla u talijanski gradić Loreto (1294.) gdje se i dan danas nalazi. Taj događaj se toliko dojmio mještana da su ljudi odmah počeli hodočastiti na trsatsko brdo. Tadašnji vladari Frankopani dali su izgraditi franjevački samostan s crkvom Blažene Djevice Marije.  To je najstarije hrvatsko marijansko svetište. U njoj se nalazi čudotvorna Marijina slika. Također u sklopu franjevačkog samostana je i kapela Zavjetnih darova, dok se ispred crkve nalazi kip pape Ivana Pavla II., "Trsatski hodočasnik" podignut povodom njegovog 100-og svjetskog hodočašća kada je tom prilikom posjetio Rijeku

Doznali su i za  Trsatske stube kojih ima  ukupno 561. Razgledavanje su nastavili  posjetivši i  Trsatsku gradinu sa koje su uživali u prekrasnom pogledu na grad Rijeku i Kvarner.

Potom su put nastavili do riječkog Korza gdje su se odmorili uz ručak i ukusan sladoled. Uslijedila je šetnja Korzom  i putem do rive uočili su niz zanimljivih kulturno povijesnih spomenika i ustanova.

 U razgledavanju luke posebno su se divili velikim usidrenim brodovima.

Već pomalo umorni, put su nastavili u Opatiju  koja se  smjestila  podno planine i parka prirode Učka. Uživali su u ljepotama grada,  njezinim najljepšim šetalištima, zvijezdama poznatih, prekrasnim vilama i hotelima te o Djevojci s galebom. Prekrasno toplo vrijeme i ljepota mora potaknuli su ih   osim na šetnju djela  šetališta Lungomare i na sunčanje i umakanje nogu u moru, te divljenju ljepotama mora i okolice.

Pomalo već i umorni krenuli smo prema autobusima. Razgovarajući o lijepim doživljajima, put je protekao u redu i kućama su se vratili u predviđeno vrijeme.

Ostale obavijesti

06. prosinca 2023.

STEAM Escape Room u sedmim razredima

U utorak, 5. prosinca 2023., učenike 7.a, 7.b, 7.c i 7.d razreda posjetile su predstavnice Escape Rooma iz Osijeka. Učenici su sudjelovali na […]

06. prosinca 2023.

Sveti Nikola posjetio Odjel za učenike s teškoćama u razvoju

Dana 6.12.2023. godine, Odjele za učenike s teškoćama u razvoju posjetili su Sveti Nikola i Krampus, pomagači Svetog Nikole iz […]

sve obavijesti

Želite znati više?

Potražite više informacija oko našeg kurikuluma i aktivnosti.

Kontaktirajte nas
Skip to content