NASLOVNICA / Novosti / TERARIJ U UČIONICI PRIRODE

TERARIJ U UČIONICI PRIRODE

Autor: Martina Lovrak Ivanov

03. prosinca 2013.

Vrijedni članovi ekološke družine brinu se i uče o vijetnamskim paličnjacima – vrlo miroljubive i zanimljive vrste kukaca. Paličnjak je izvrstan primjer mimikrije- sposobnosti tijela da se prilagode okolini.

Vijetnamski paličnjak nije izbirljiv što se tiče hrane. Najbolje ih je hraniti kupinovim lišćem,  bršljanom (što jedu rijeđe, ali im je odličan za penjanje)  salatom, listom maline… Ova vrsta paličnjaka je poznata po partenogenetskom razmnožavanju (mužjaka je u prirodi vrlo malo), što znači da za reprodukciju nije nužno prisustvo mužjaka.

Kako su dosta krhki, potrebno je malo više pažnje pri uzimanju u ruke. Nepažnja često dovodi do otpadanja nogu i ticala. Prednost je što imaju sposobnost regeneracije do određene starosti (6mjeseci). Aktivni su noću, stoga je dobro predvečer pošpricati vodom lišće koje jedu. Tako će primiti potrebnu količinu vode, budući da ju ne piju. Danju obično miruju, najčešće na granama.

Učenici prema paličnjaima imaju obavezu- vlažiti lišće vodom, donositi svježe lišće, pratiti promjene paličanjaka- rast, presvlačenje…

Učenici iz ovog primjera osim što uče prirodoznanstvene pojmove razvijaju empatiju, suosjećanja, odgovornost, poštovanja kod djece te razvijaju sposobnosti  usvajanja obaveza. Kako odrastaju, djeca kroz igru s životinjom usvajaju mnoge vještine, od motoričkih do socijalnih.

                                                                    Učiteljica prirode: Martina Lovrak Ivanov

Ostale obavijesti

01. srpnja 2022.

Uspjeh učenika na kraju nastavne godine

Na kraju nastavne godine uspjeh učenika naše škole je slijedeći: Ukupan broj učenika na kraju nastavne godine: 656 Redovni program: […]

01. srpnja 2022.

Maturalno putovanje 8. a razreda

Od 15. 6. do 19. 6. 2022. učenici 8. A razreda u pratnji svojeg razrednika Milana Kosa i učitelja Zorana […]

sve obavijesti

Želite znati više?

Potražite više informacija oko našeg kurikuluma i aktivnosti.

Kontaktirajte nas
Skip to content