NASLOVNICA / Novosti / Svjetski dan svjesnosti o autizmu

Svjetski dan svjesnosti o autizmu

Autor: Vedran Dautanec

01. travnja 2022.

Svjetski dan svjesnosti o autizmu učenici i učiteljice Odjela za učenike s teškoćama u razvoju obilježili su uoči 2. travnja nizom prigodnih kreativnih radionica te dolaskom u školu odjeveni u nijansama plave boje koja predstavlja dječake oboljele od autizma jer je poremećaj autističnog spektra pet puta češći među dječacima nego među djevojčicama.

Život osoba s poremećajem iz spektra autizma nije lak te se suočavaju s nizom životnih poteškoća. No svi mi možemo značajno pridonijeti poboljšanju kvalitete njihova života.

Steve Slavin odrasla je osoba s visokofunkcionirajućim autizmom. Živi i radi u Velikoj Britaniji kao filmski umjetnik i glazbenik. Budući da se i sam susretao s teškoćama u komunikaciji, odlučio je dati savjete za što bolju i uspješniju komunikaciju s osobama s poremećajem iz spektra autizma.

 „Deset načina kako olakšati komunikaciju osobama s poremećajem iz spektra autizma“

  1. Koristite jednostavne i kratke rečenice kod davanja informacija i uputa osoba s autizmom.
  2. Dajte im vremena za odgovor. Možda je potrebno vrijeme da procesiraju ono što ste im rekli i da osmisle odgovor.
  3. Nemojte se ljutiti ako odgovore na naizgled neprimjeren način. Možda još nisu naučili određena socijalna pravila i ne doživljavaju svoje odgovore kao nepristojne ili bezobrazne.
  4. Korištenjem slika i dijagrama možete olakšati primanje poruka koje im želite prenijeti.
  5. Ako osoba s autizmom ima poteškoća u razumijevanju onoga što govorite, pokušajte to parafrazirati koristeći opisne riječi. Potrebno je pronaći više različitih načina za izražavanje istih informacija.
  6. Izbjegavajte davati previše informacija odjednom. Također, budite svjesni da im svojom tjelesnom prisutnošću možete stvarati nelagodu, tj. obratite pažnju na to stojite li preblizu, smeta li osobi rukovanje, dodirivanje i sl. U redu je pitati osobu želi li se rukovati.
  7. Nemojte pretpostavljati da osobe s autizmom nisu inteligentne ili obrazovane. Imajte na umu da oni imaju različit način komuniciranja od vas.
  8. Ne forsirajte ih na kontakt pogledom jer im to nije ugodno. Kada zadobijete povjerenje osobe s autizmom, možete ju ohrabrivati da s vremenom sve češće ostvaruje kontakt pogledom s vama.
  9. Pokušajte odabrati tiho mjesto za razgovor. Oni možda imaju problema sa usmjeravanjem na ono što pričate te će ih pozadinska buka još dodatno ometati.
  10. Ako primijetite da se osoba s autizmom tijekom vašeg razgovora počinje osjećati neugodno ili tjeskobno, pitajte ju želi li prekinuti razgovor na određeno vrijeme i sjesti na neko tiho mjesto. Kasnije možete nastaviti svoj razgovor. To može biti iznimno korisno rješenje za umanjivanje tjeskobe.

Imajte na umu da je svaka osoba s autizmom različita i uzmite vremena da ju upoznate i otkrijete koji način komunikacije joj najviše odgovara.

Steve Slavin

https://www.youtube.com/watch?v=94aW1AfDug8

Ostale obavijesti

27. svibnja 2024.

Predstava Internet genijalci

Dana 27. svibnja učenici od 1. do 4. razreda povodom Dana škole gledali su predstavu po imenu Internet genijalci koju […]

27. svibnja 2024.

Terenska nastava petih razreda u Osijeku

U petak, 24. svibnja 2024., učenici 5. A, 5. B, 5. C i 5. D razreda u pratnji svojih razrednica […]

sve obavijesti

Želite znati više?

Potražite više informacija oko našeg kurikuluma i aktivnosti.

Kontaktirajte nas

Saznajte više informacija o isplatama

iTransparentnost

Skip to content