NASLOVNICA / Novosti / Svjetski dan svjesnosti o autizmu

Svjetski dan svjesnosti o autizmu

Autor:

02. travnja 2020.

Svjetski dan svjesnosti o autizmu obilježava se 2. travnja.

Nedostatci u komunikaciji i socijalnim interakcijama su jedno od glavnih obilježja poremećaja iz spektra autizma te su prisutni čitav život, ali mogu varirati ovisno o dobi i razvojnoj razini osobe. Steve Slavin, odrasla je osoba s visoko funkcionirajućim autizmom. Živi i radi u Velikoj Britaniji kao filmski umjetnik i glazbenik. Budući da se i sam susretao s teškoćama u komunikaciji, odlučio je dati savjete za što bolju i uspješniju komunikaciju s osobama s poremećajem iz spektra autizma.

 „Deset načina kako olakšati komunikaciju osobama s poremećajem iz spektra autizma

  1. Koristite jednostavne i kratke rečenice kod davanja informacija i uputa osoba s autizmom.
  2. Dajte im vremena za odgovor. Možda je potrebno vrijeme da procesiraju ono što ste im rekli i da osmisle odgovor.
  3. Nemojte se ljutiti ako odgovore na naizgled neprimjeren način. Možda još nisu naučili određena socijalna pravila i ne doživljavaju svoje odgovore kao nepristojne ili bezobrazne.
  4. Korištenjem slika i dijagrama možete olakšati primanje poruka koje im želite prenijeti.
  5. Ako osoba s autizmom ima poteškoća u razumijevanju onoga što govorite, pokušajte to parafrazirati koristeći opisne riječi. Potrebno je pronaći više različitih načina za izražavanje istih informacija.
  6. Izbjegavajte davati previše informacija odjednom. Također, budite svjesni da im svojom tjelesnom prisutnošću možete stvarati nelagodu, tj. obratite pažnju na to stojite li preblizu, smeta li osobi rukovanje, dodirivanje i sl. U redu je pitati osobu želi li se rukovati.
  7. Nemojte pretpostavljati da osobe s autizmom nisu inteligentne ili obrazovane. Imajte na umu da oni imaju različit način komuniciranja od vas.
  8. Ne forsirajte ih na kontakt pogledom jer im to nije ugodno. Kada zadobijete povjerenje osobe s autizmom, možete ju ohrabrivati da s vremenom sve češće ostvaruje kontakt pogledom s vama.
  9. Pokušajte odabrati tiho mjesto za razgovor. Oni možda imaju problema sa usmjeravanjem na ono što pričate te će ih pozadinska buka još dodatno ometati.
  10. Ako primijetite da se osoba s autizmom tijekom vašeg razgovora počinje osjećati neugodno ili tjeskobno, pitajte ju želi li prekinuti razgovor na određeno vrijeme i sjesti na neko tiho mjesto. Kasnije možete nastaviti svoj razgovor. To može biti iznimno korisno rješenje za umanjivanje tjeskobe.

Imajte na umu da je svaka osoba s autizmom različita i uzmite vremena da ju upoznate i otkrijete koji način komunikacije joj najviše odgovara.

Steve Slavin

Preuzeto sa: https://www.youtube.com/watch?v=94aW1AfDug8

Ostale obavijesti

19. veljače 2024.

Stručno usavršavanje učitelja i stručnih suradnika

Prvi dan drugog dijela zimskog odmora učenika u Osnovnoj školi Đurđevac bilo je radno za učitelje i stručne suradnike Osnovne […]

16. veljače 2024.

Prezentacija s roditeljskog sastanka 15. veljače 2024.

U četvrtak, 15. veljače 2024. godine pedagog škole održao je predavanje za roditelje djece dorasle za upis u prvi razred […]

sve obavijesti

Želite znati više?

Potražite više informacija oko našeg kurikuluma i aktivnosti.

Kontaktirajte nas
Skip to content