NASLOVNICA / Novosti / Svjetski dan osoba s Down sindromom

Svjetski dan osoba s Down sindromom

Autor:

22. ožujka 2018.

Prosječno jedno od 650 sve novorođene djece rađa se sa sindromom Down, kromosomskim poremećajem koji nastaje uslijed viška jednog kromosoma ili dijela kromosoma u jezgri svake stanice tijela. Taj poremećaj utječe na fizički i mentalni razvoj djeteta. Datum za obilježavanje toga dana, 21. ožujka, odabran je simbolično, s obzirom na to da u sebi sadrži brojeve 21 i 3, te time asocira na trisomiju 21. kromosoma, što je osnovno obilježje Down sindroma. Simbol Međunarodnog dana Down sindroma su rasparene šarene čarape čijim nošenjem ukazujemo na različitost osoba s Down sindromom, a ne zbog nemogućnosti  osoba s Down sindromom da ih upare.

U Odjelima za učenike s teškoćama u razvoju  integrirano je u razrede i odgojno-obrazovne skupine četvoro učenika sa Down sindromom.  Dan osoba sa sindromom Down obilježili smo plakatima koje je oblikovala Maja Huzjak, mag.rehab.educ.  kako bi u matičnoj školi među redovnom populacijom te u našim Odjelima osvještavali o potrebama ovih osoba te noseći rasparene šarene čarape i odlaskom na glavni trg gdje smo podržali naše prijatelje iz Udruge Mali princ koji su prolaznicima dijelili šarene čarape koje su sami izradili.

Ostale obavijesti

24. lipnja 2021.

Upis učenika u srednju školu

Od sutra (25. lipnja )počinju prijave obrazovnih programa. Učenici su dobili potrebne upute kako prijaviti obrazovne programe ( do 6 […]

21. lipnja 2021.

Uspjeh učenika na kraju nastavne godine

Objavljujemo zbirne podatke o uspjehu učenika na kraju nastavne godine, a potpune podatke objavit ćemo nakon dopunskog rada 30.lipnja 2021.

sve obavijesti

Želite znati više?

Potražite više informacija oko našeg kurikuluma i aktivnosti.

Kontaktirajte nas
Skip to content