NASLOVNICA / Novosti / Svjetski dan meteorologije

Svjetski dan meteorologije

Autor:

26. ožujka 2012.

U petak 23. ožujka u našoj školi obilježen je Svjetski dan meteorologije. Taj dan obilježen je prigodnim predavanjem koje je održao dipl. ing. fizike Antonio Stanešić.

Od 1950 godine 23. ožujka obilježava se kao Svjetski dan meteorologije. Antonio Stanešić, dipl.ing fizike održao je predavanje učenicima petih razreda o osnovama meteorologije. Učenici su saznali što je meteorologija, ciklona, anticiklona, tlak zraka, vjetar itd. To je ujedno i uvod u nastavne sadržaje (Vrijeme i klima) koje će učenici uskoro učiti na redovnoj nastavi geografije. Predavanje je bilo vrlo zanimljivo u kojem su aktivno sudjelovali i sami učenici. Na kraju predavanja učenici su postavljali pitanja vezana za njegove poslove. Inače, gospodin Stanešić je od 2007.viši stručni savjetnik u Odjelu za istraživanje i modeliranje atmosferskih procesa, u Odsjeku za asimilaciju podataka u Državnom hidrometeorološkom zavodu.

-Poslovi u mom Odjelu većinom su vezani uz primjenu numeričkih modela, te njihovo korištenje u istraživanju atmosferskih procesa. Moj posao većinom je vezan uz numerički model ALADIN. To je model  koji se razvija kroz suradnju zemalja članica na području numeričke prognoze vremena  (njih 15-tak), a namijenjen je za prognoziranje atmosferskih procesa na velikoj prostornoj rezoluciji (8 km trenutno kod nas). Produkti modela ALADIN imaju široku upotrebu. Naši korisnici su prognostičari koji ga koriste za kratkoročnu prognozu vremena (do tri dana), te niz drugih gospodarskih, javnih i privatnih tvrtki i institucija, pojasnio je gospodin Stanešić.

Ostale obavijesti

01. srpnja 2022.

Uspjeh učenika na kraju nastavne godine

Na kraju nastavne godine uspjeh učenika naše škole je slijedeći: Ukupan broj učenika na kraju nastavne godine: 656 Redovni program: […]

01. srpnja 2022.

Maturalno putovanje 8. a razreda

Od 15. 6. do 19. 6. 2022. učenici 8. A razreda u pratnji svojeg razrednika Milana Kosa i učitelja Zorana […]

sve obavijesti

Želite znati više?

Potražite više informacija oko našeg kurikuluma i aktivnosti.

Kontaktirajte nas
Skip to content