NASLOVNICA / Novosti / Seminar iz debate

Seminar iz debate

Autor:

13. listopada 2014.

U organizaciji naše škole i  Hrvatskog debatnog društva u subotu je od 11- 15 sati održan prvi seminar iz debate za učenike Debatnog kluba Đurek, kojega je vodila mentorica Nika Jelaska, predsjednica Zagrebačke debatne unije i iskusna voditeljica ovakvih seminara za učenike i studente.

Seminaru su prisustvovali stari i novi članovi našeg debatnog kluba. Stari članovi mogli su osvježiti svoje znanje i doznati nove detalje kako raspravljati, a novi članovi mogli su naučiti da je strukturirana argumentirana rasprava. To podrazumijeva da je unaprijed dogovoreno koliko govornika sudjeluje u debati, kojim redoslijedom oni sudjeluju i koliko vremena imaju za svoje govore. Dakle, za razliku od rasprava kakve obično vodimo u svakodnevnom životu, u debati sugovornici ne upadaju jedni drugima u riječ, ne drže duge monologe, ne mijenjaju temu o kojoj govore i slično. Stoga nam debata omogućuje da na organiziran i civiliziran način raspravljamo o određenim idejama.

Nadalje, učenici su shvatili da je debata argumentirana rasprava – u njoj svoje stavove trebamo na racionalan način obrazložiti. Pritom se ne oslanjamo na naše osobne stavove i vjerovanja ili anegdotalne dokaze, već ono što govorimo moramo potkrijepiti logički održivim razlozima i provjerenim, znanstvenim informacijama. To nam omogućuje u debati raspravljamo objektivno te da svoje stavove branimo na što kvalitetniji način.

Naravno, da bismo kvalitetno debatirali, nužno je za debatu se unaprijed pripremiti – pročitati relevantnu literaturu, potražiti potrebne informacije, konzultirati stručnjake za područje o kojem će u debati biti riječ. To debatu čini zabavnim i kreativnim načinom učenja novih sadržaja.

Za razliku od drugih vrsta rasprava, u debati ne zastupamo nužno vlastiti stav – strana koju ćemo u pojedinoj debati zastupati određuje se bacanjem novčića nekoliko minuta prije početka same debate. Stoga tijekom pripreme debate moramo jednako dobro pripremiti i argumente u prilog, i argumente protiv određene teze. Time preispitujemo vlastite stavove i redovito otkrijemo da stvari nisu tako crno-bijele kako se čine, odnosno da se različiti stavovi mogu dobro argumentirati. Na natjecanju iz debate, na koje i ove godine planiramo ići, postoje suci. Oni na kraju svake debate odlučuju tko je u debati pobijedio, a ovu odluku temelje samo na onome što je izneseno u debati i prema načinu na koji je to izneseno.

Ovaj seminar, kao i sudjelovanje na prošlogodišnjem županijskom dvodnevnom natjecanju u Zagrebu, učenicima je financijski omogućio gradonačelnik Đurđevca, g. Željko Lacković, na čemu mu se posebno zahvaljujemo.

Pozivamo sve učenike od 5.- 8. r. koji se žele uključiti u rad ove zanimljive izvannastavne aktivnosti da dođu na naše debatne sastanke koji se održavaju petkom nakon 7. sata u učionici br.15. Debatni klub vodi učiteljica Ivana Cvetković, prof.

Ostale obavijesti

09. srpnja 2024.

Naša škola treću godinu za redom dobila oznaku Sigurnija škola

U sklopu projekta “Sigurnija škola” u organizaciji Hrvatskog Crvenog križa naša škola je i u ovoj školskoj godini, trećoj za […]

03. srpnja 2024.

Završna svečanost učenika osmih razreda

U utorak, 2. srpnja 2024. godine, u Domu kulture održana je završna svečanost učenika osmih razreda. Na početku programa nazočne […]

sve obavijesti

Želite znati više?

Potražite više informacija oko našeg kurikuluma i aktivnosti.

Kontaktirajte nas

Saznajte više informacija o isplatama

iTransparentnost

Skip to content