NASLOVNICA / Novosti / Putujući pokusi "Fizika ekspres"

Putujući pokusi “Fizika ekspres”

Autor:

26. veljače 2012.

U petak, 24. veljače 2012. naši učenici osmih razreda proveli su dva školska sata sa studentima fizike. Predavači su stigli direktno s PMF-a iz Zagreba s putujućom opremom za pokuse iz fizike. Svi su članovi projekta studentske sekcije Hrvatskog fizikalnog društva "Fizika ekspres".

Glavni predavači bili su Leon Jurčić i Aneta Andrašević, a uz tehničku podršku svojih kolega sa studija Ivane Kurečić i Eve Hrabrić uz domaću podršku Katarine Vinković pokazali su dijelove fizike našim osmašima i učiteljima na sasvim osebujan način.

Studenti su na zanimljiv način uz puno smijeha i šale pokazali učenicima i učiteljima mnoge pokuse s tekućim dušikom. Pokazali su da fizika može biti zabavan i zanimljiv predmet, a fizičari nikako nisu zatvoreni i povučeni već imaju puno smisla za šalu i humor.

Pokazali su niz eksperimenata:

1. Tekući dušik – svojstva

2. Banana i čavao

3. Balon u tekućem dušiku

4. Balon pod staklenim zvonom

5. Šibica i mikrovalna

6. Žarulja i mikrovalna

7. Čokolada i brzina svjetlosti

8. Plin koji pleše

9. Gejzir tekućeg dušika

10. Eksplozija boce -bum-kabum

Projekt "Fizika ekspres" započeo je 2005. godine kao studentski doprinos obilježavanju Svjetske godine fizike. Ciljevi projekta su popularizacija fizike i položaj znanstvenika u širim krugovima društva te među mladima.

Kratka predavanja i pokusi koji se temelje na primjeni u praksi našim učenicima su približili prirodne znanosti na jedan osebujan zanimljiv način uz puno smijeha i znanja. Studenti su bili otvoreni, veseli i puni entuzijazma, a svoju ljubav prema fizici podijelili su s nama.

Neki pokusi pokazali su da banana u iznimnim uvjetima ima svojstvo pravog čekića i može zabiti čavao u tvrdu bukovinu; pregorena žarulja svijetli u mikrovalnoj pećnici, a vrh šibice baca munje u mikrovalnoj pećnici; čokolada pomaže u mjerenju brzine svjetlosti; plin pleše na glazbene tonove na različitim frekvencijama; imali smo pravi gejzir i bombu u dvorištu…

Ako vas zanima što još mladi fizičari rade pregledajte njihove aktivnosti na stranicama njihovog društva:

http://fizika-ekspres.hfd.hr/web2/index.php/eksperimenti

Sretno svima u eksperimentiranju …

Ostale obavijesti

21. listopada 2021.

Posjet školskoj knjižnici – u društvu sa slikovnicama

U povodu obilježavanja Godine čitanja 2021., ali i Mjeseca hrvatske knjige, učenici 1. i 3. razreda te 3. odgojna skupina […]

20. listopada 2021.

Svjetski dan kravate u Odjelima za učenike s teškoćama u razvoju

Kravata je jedini hrvatski simbol koji je univerzalno poznat i prepoznatljiv. Dan kravate obilježava se 18. listopada. Tom su prigodom […]

sve obavijesti

Želite znati više?

Potražite više informacija oko našeg kurikuluma i aktivnosti.

Kontaktirajte nas
Skip to content