NASLOVNICA / Novosti / Projekt Znanost i glazba

Projekt Znanost i glazba

Autor: Davorka Hrženjak

05. srpnja 2022.

Tijekom školske godine 2021./2022. učenici 8.d razreda uz mentorstvo učiteljica Jasmine Filipović Konjarek, Kristine Benko Markovica i Davorke Hrženjak provodili su projekt pod nazivom Znanost i glazba. Ovaj projekt povezao je predmete Matematiku, Glazbenu kulturu i Informatiku. Ostvareni ciljevi projekta su: usvajanje matematičkih znanja u svakodnevnom životu i u glazbi, korištenje informatičke tehnologije u usvajanju glazbenih i matematičkih znanja, razvijanje ljubavi prema glazbi, učenje različitim metodama te poticanje kreativnosti i samostalnosti.

Učenici se u osmom razredu upoznaju s prvim „pravim“ matematičarem  i grčkim filozofom Pitagorom u sklopu nastavne cjeline Pitagorin poučak.  Zadatak učenika bio je proučiti njegov životopis, izraditi Pitagorino stablo i spiralu drugog korijena, a u sklopu projekta Znanost i glazba proučiti povezanost matematike i glazbe. Tako su učenici kroz svoja istraživanja saznali da je Pitagora bio vrstan glazbenik i svirao je liru. Pitagora i pitagorejci su razlikovali tri vrste glazbe: musica mundana (predstavlja sklad u makrokozmosu-smjenjivanje godišnjih doba, kretanje sfera,…), musica humana (sklad u mikrokozmosu- sklad duše i tijela) i musica instrumentalis (glazba koju proizvode instrumenti). Saznali  su da je Pitagora, s obzirom da je vjerovao u zakon harmonije, ljude liječio glazbom što danas nazivamo muzikoterapijom.  Pitagorejci su uočili da je glazba ugodnija uhu ako su omjeri duljina žica cijeli brojevi.  Tako se npr. interval oktave ostvaruje titranjem žica kojima duljine stoje u omjeru 2:1, interval kvinte dobiva se omjerom 3:2, a interval kvarte omjerom 4:3.  Učenici su dakle kroz svoja istraživanja saznali da Pitagori dugujemo zahvalnost što smo upoznali odnose između zvučnih pojava, visinsku razliku između tonova i intervala što je zapravo temelj muzičke teorije. Zaključke svojih istraživanja saželi su u PowerPoint prezentacijama i predstavili ih razrednom odjelu.

Kako bi približili i olakšali učenje matematike učenici su snimili i montirali spot kojim su predstavili knjigu Priče iz matematike autora Branimira Dakića. Ako vam je teško zapamtiti Pitagorin poučak pokušajte ga naučiti uz pjesmu koja je također dio spota.

Spot možete pogledati na poveznici https://youtu.be/VN5kIdVDQcc.

Ostale obavijesti

04. kolovoza 2022.

Javni poziv za obavljanje poslova pomoćnika/ce u nastavi

Objava javnog poziva za obavljanje poslova pomoćnika/ce u nastavi za učenike s teškoćama u razvoju u Osnovnoj školi Đurđevac u […]

04. kolovoza 2022.

Javni poziv za obavljanje poslova stručnog komunikacijskog posrednika/ce

Objava javnog poziva za obavljanje poslova stručnog komunikacijskog posrednika/ce u nastavi za učenike s teškoćama u razvoju u Osnovnoj školi […]

sve obavijesti

Želite znati više?

Potražite više informacija oko našeg kurikuluma i aktivnosti.

Kontaktirajte nas
Skip to content