NASLOVNICA / Novosti / Projekt Čitanje ne poznaje granice

Projekt Čitanje ne poznaje granice

Autor:

20. travnja 2017.

Dana 19. 4. 2017. održan je projekt Čitanje ne poznaje granice / Branje ne pozna meja u organizaciji naše knjižnice i knjižnice OŠ Vrhovci Ljubljana.

Glavni ciljevi projekta su promicanje svih vrsta pismenosti te promocija dječje književnosti, jezika, povijesti i kulture Republike Hrvatske i Republike Slovenije.

Ostali ciljevi su: poticanje čitanja naglas, promocija školske knjižnice, uporaba novih medija u interpretaciji književnog djela, bogaćenje jezika i razvoj kritičkog mišljenja, istraživačko učenje, kreativno i suradničko korištenje Informacijsko-komunikacijske tehnologije, unapređivanje vještina i sposobnosti javnog nastupa te promocija europskog identiteta. Danas su u projektu uključene 64 škole.

Čitaju se prevedena književna djela autora susjedne zemlje naglas u knjižnici, u skladu s Odlukom Europske organizacije za promicanje čitanja EU READ čime se postiže razvoj  čitalačkih navika i vještina.

U ovaj vrijedan projekt OŠ Grgura Karlovčana Đurđevac uključila se školske 2015./16. godine. Naša škola partner je OŠ Vrhovci Ljubljana. Ove 2016./2017. školske godine učenici 5. b razreda OŠ Grgura Karlovčana Đurđevac u dogovoru s knjižničarkom Natašom Švaco odlučili su čitati knjigu slovenske autorice Dese Muck Totalno ozbiljno savršeni – bonton za tinejdžere.

Učenice petog razreda OŠ Vrhovci Ljubljana s njihovom knjižničarkom Bernardom Frass čitali su knjigu hrvatske književnice Sunčane Škrinjarić Veter na počitnicah.

Učenici OŠ Grgura Karlovčana Đurđevac sastajali su se u knjižnici, čitali knjigu, raspravljali o bontonu i ponašanju u društvu, proučavali znamenitosti grada Ljubljane, pripremali prezentacije o Đurđevcu, našoj školi, upoznavanju novog učenika u razredu, predstavljanju svih članova razreda. Pripremali su igrokaz iz odlomka u knjizi koju su čitali pod nazivom Cvijeće za tetu Silvu.

Obrada književnog djela slovenske spisateljice na ovakav način pobudila je u djeci interes za nova samostalna istraživanja u okviru programa Građanskog odgoja i obrazovanja te Knjižnično informacijskog programa. Učenici su u knjižnici pretraživali o narodnim običajima i kulturnim znamenitostima Republike Slovenije i Republike Hrvatske koristeći referentnu zbirku fonda knjižnice i podatke na internetu.

Završni susret organiziran je u našoj školskoj knjižnici. U organizaciji programa sudjelovali su učenici 5. b razreda, koordinatorica projekta knjižničarka Nataša Švaco, učiteljica Informatike Davorka Hrženjak i razrednik i učitelj Tjelesne i zdravstvene kulture Danijel Domišljanović, ravnatelj škole. Planirani hodogram događanja zbog vremenskih uvjeta bio je promijenjen, ali sve što smo isplanirali u konačnici smo ostvarili na zadovoljstvo svih sudionika projekta.

Hodogram:

9:00 – 9:20 dolazak i doček učenika i učitelja iz OŠ Vrhovci Ljubljana

9:20 – 9:45 doručak u školskom restoranu

9:45 – 11:15 predavanje i obilazak Đurđevca i geografsko-botaničkog rezervata

                    Đurđevački pijesci uz stručno vodstvo turističkog vodiča, učiteljice  

                    povijesti i geografije, Elizabete Trepotec Marić

11:15 – 12:45 obilazak utvrde Stari grad, devine nastambe, Galerije,  

                    Interpretacijskog centra Picokijade

13:00 – 13:45 ručak u restoranu

13:45 – 14:05 obilazak škole

14:10 – 16:15 program predstavljanja projekta u knjižnici

          (ppt o školi, Đurđevcu, 5.b, igrokaz prema poglavlju iz knjige Dese Muck 

          Totalno ozbiljno savršeniCvijeće za tetu Silvu, recitacije o Podravini,  

          predstavljanja gošća – ppt o Ljubljani, ppt o knjizi Sunčane Škrinjarić Veter

          na počitnicah, predstavljanje učenica uz ples i gimnastiku)

16:15 – 16:50 sportske igre u dvorani

16:50- 17:00 pozdrav i rastanak uz pjesmu Podravino moja mila uz razmjenu

                   poklona

Učenici su u međukulturnoj dimenziji na zajedničkom završnom susretu uz kreativno predstavljanje knjiga koje su čitali, predstavili razred, knjižnicu, školu, Đurđevac i širu zajednicu našim gošćama iz OŠ Vrhovci Ljubljana, a onda su naše gošće predstavile svoju školu, Ljubljanu, Sloveniju, grupu i svoj uradak.

Ovim putem zahvaljujemo se svim našim sponzorima koji su nam omogućili provedbu projekta: Gradu Đurđevcu, Muzeju Grada Đurđevca, Turističkoj zajednici grada, Zagrebačkoj banci, izdavačkim kućama Profil Klettu i Školskoj knjizi.

Posebna zahvala poduzeću Avalon d.o.o. koji su za sve sudionike projekta sponzorirali tiskanje majica. Zahvaljujemo se i poduzeću „Autoprijevoznik“ na susretljivosti zbog nepovoljnih vremenskih uvjeta. Posebna zahvala vanjskoj suradnici učiteljici Elizabeti Trepotec Marić koja nam je kao turistički vodič i sportski trener pomogla u realizaciji planiranog programa. U ovakvim projektima bitan je timski rad.

Bio je ovo prekrasno proveden dan pun doživljaja, a komentari naših učenika kao: Hvala vam knjižničarko što ste nam omogućili i organizirali ovo prekrasno druženje je najveće priznanje i uspjeh odgojno-obrazovnom djelatniku.

Hvala dragim gostima na lijepim uspomenama.

Ostale obavijesti

09. srpnja 2024.

Naša škola treću godinu za redom dobila oznaku Sigurnija škola

U sklopu projekta “Sigurnija škola” u organizaciji Hrvatskog Crvenog križa naša škola je i u ovoj školskoj godini, trećoj za […]

03. srpnja 2024.

Završna svečanost učenika osmih razreda

U utorak, 2. srpnja 2024. godine, u Domu kulture održana je završna svečanost učenika osmih razreda. Na početku programa nazočne […]

sve obavijesti

Želite znati više?

Potražite više informacija oko našeg kurikuluma i aktivnosti.

Kontaktirajte nas

Saznajte više informacija o isplatama

iTransparentnost

Skip to content