NASLOVNICA / Događanja i obavijesti - knjižnica / Projekt Čitanje ne poznaje granice

Projekt Čitanje ne poznaje granice

Autor:

20. travnja 2017.

Dana 19. 4. 2017. održan je projekt Čitanje ne poznaje granice / Branje ne pozna meja u organizaciji naše knjižnice i knjižnice OŠ Vrhovci Ljubljana.

Glavni ciljevi projekta su promicanje svih vrsta pismenosti te promocija dječje književnosti, jezika, povijesti i kulture Republike Hrvatske i Republike Slovenije.

Ostali ciljevi su: poticanje čitanja naglas, promocija školske knjižnice, uporaba novih medija u interpretaciji književnog djela, bogaćenje jezika i razvoj kritičkog mišljenja, istraživačko učenje, kreativno i suradničko korištenje Informacijsko-komunikacijske tehnologije, unapređivanje vještina i sposobnosti javnog nastupa te promocija europskog identiteta. Danas su u projektu uključene 64 škole.

Čitaju se prevedena književna djela autora susjedne zemlje naglas u knjižnici, u skladu s Odlukom Europske organizacije za promicanje čitanja EU READ čime se postiže razvoj  čitalačkih navika i vještina.

U ovaj vrijedan projekt OŠ Grgura Karlovčana Đurđevac uključila se školske 2015./16. godine. Naša škola partner je OŠ Vrhovci Ljubljana. Ove 2016./2017. školske godine učenici 5. b razreda OŠ Grgura Karlovčana Đurđevac u dogovoru s knjižničarkom Natašom Švaco odlučili su čitati knjigu slovenske autorice Dese Muck Totalno ozbiljno savršeni – bonton za tinejdžere.

Učenice petog razreda OŠ Vrhovci Ljubljana s njihovom knjižničarkom Bernardom Frass čitali su knjigu hrvatske književnice Sunčane Škrinjarić Veter na počitnicah.

Učenici OŠ Grgura Karlovčana Đurđevac sastajali su se u knjižnici, čitali knjigu, raspravljali o bontonu i ponašanju u društvu, proučavali znamenitosti grada Ljubljane, pripremali prezentacije o Đurđevcu, našoj školi, upoznavanju novog učenika u razredu, predstavljanju svih članova razreda. Pripremali su igrokaz iz odlomka u knjizi koju su čitali pod nazivom Cvijeće za tetu Silvu.

Obrada književnog djela slovenske spisateljice na ovakav način pobudila je u djeci interes za nova samostalna istraživanja u okviru programa Građanskog odgoja i obrazovanja te Knjižnično informacijskog programa. Učenici su u knjižnici pretraživali o narodnim običajima i kulturnim znamenitostima Republike Slovenije i Republike Hrvatske koristeći referentnu zbirku fonda knjižnice i podatke na internetu.

Završni susret organiziran je u našoj školskoj knjižnici. U organizaciji programa sudjelovali su učenici 5. b razreda, koordinatorica projekta knjižničarka Nataša Švaco, učiteljica Informatike Davorka Hrženjak i razrednik i učitelj Tjelesne i zdravstvene kulture Danijel Domišljanović, ravnatelj škole. Planirani hodogram događanja zbog vremenskih uvjeta bio je promijenjen, ali sve što smo isplanirali u konačnici smo ostvarili na zadovoljstvo svih sudionika projekta.

Hodogram:

9:00 – 9:20 dolazak i doček učenika i učitelja iz OŠ Vrhovci Ljubljana

9:20 – 9:45 doručak u školskom restoranu

9:45 – 11:15 predavanje i obilazak Đurđevca i geografsko-botaničkog rezervata

                    Đurđevački pijesci uz stručno vodstvo turističkog vodiča, učiteljice  

                    povijesti i geografije, Elizabete Trepotec Marić

11:15 – 12:45 obilazak utvrde Stari grad, devine nastambe, Galerije,  

                    Interpretacijskog centra Picokijade

13:00 – 13:45 ručak u restoranu

13:45 – 14:05 obilazak škole

14:10 – 16:15 program predstavljanja projekta u knjižnici

          (ppt o školi, Đurđevcu, 5.b, igrokaz prema poglavlju iz knjige Dese Muck 

          Totalno ozbiljno savršeniCvijeće za tetu Silvu, recitacije o Podravini,  

          predstavljanja gošća – ppt o Ljubljani, ppt o knjizi Sunčane Škrinjarić Veter

          na počitnicah, predstavljanje učenica uz ples i gimnastiku)

16:15 – 16:50 sportske igre u dvorani

16:50- 17:00 pozdrav i rastanak uz pjesmu Podravino moja mila uz razmjenu 

           poklona

Učenici su u međukulturnoj dimenziji na zajedničkom završnom susretu uz kreativno predstavljanje knjiga koje su čitali, predstavili razred, knjižnicu, školu, Đurđevac i širu zajednicu našim gošćama iz OŠ Vrhovci Ljubljana, a onda su naše gošće predstavile svoju školu, Ljubljanu, Sloveniju, grupu i svoj uradak.

Ovim putem zahvaljujemo se svim našim sponzorima koji su nam omogućili provedbu projekta: Gradu Đurđevcu, Muzeju Grada Đurđevca, Turističkoj zajednici grada, Zagrebačkoj banci, izdavačkim kućama Profil Klettu i Školskoj knjizi.

Posebna zahvala poduzeću Avalon d.o.o. koji su za sve sudionike projekta sponzorirali tiskanje majica. Zahvaljujemo se i poduzeću „Autoprijevoznik“ na susretljivosti zbog nepovoljnih vremenskih uvjeta. Posebna zahvala vanjskoj suradnici učiteljici Elizabeti Trepotec Marić koja nam je kao turistički vodič i sportski trener pomogla u realizaciji planiranog programa. U ovakvim projektima bitan je timski rad.

Bio je ovo prekrasno proveden dan pun doživljaja, a komentari naših učenika kao: Hvala vam knjižničarko što ste nam omogućili i organizirali ovo prekrasno druženje je najveće priznanje i uspjeh odgojno-obrazovnom djelatniku.

Hvala dragim gostima na lijepim uspomenama.

Ostale obavijesti

23. lipnja 2022.

Završni ples osmaša OŠ Đurđevac

Učenici osmih razreda posljednji nastavni dan otplesali su ispred škole ples grizlica. Pripremila ih je učiteljica glazbene kulture Kristina Benko […]

09. lipnja 2022.

Rezultati natjecanja u krasnoslovu “Podravina u stihovima”

Danas je održana javna priredba naše škole povodom njegovanja zavičajnog pjesništva u Domu kulture Đurđevac. U finalnom natjecanju u pisanju […]

sve obavijesti

Želite znati više?

Potražite više informacija oko našeg kurikuluma i aktivnosti.

Kontaktirajte nas
Skip to content