NASLOVNICA / Novosti / Posjet osmih razreda Vukovaru

Posjet osmih razreda Vukovaru

Autor:

12. listopada 2018.

Javna ustanova „Memorijalni centar Domovinskog rata Vukovar“ provodi program obveznog dvodnevnog posjeta Vukovaru učenika osmih razreda osnovnih škola iz cijele Republike Hrvatske. Riječ je o projektu koji obuhvaća učenje o vrijednostima Domovinskog rata i značaja Bitke za Vukovar u obrani suvereniteta i teritorijalne cjelovitosti suvremene Republike Hrvatske.

   Učenici osmih razreda OŠ Grgura Karlovčana na put u Vukovar  krenuli su 10. listopada 2018. godine u 6.30 sati ujutro s Trga Svetog Jurja. Nakon nekoliko sati vožnje stigli su na odredište, Memorijalni centar Domovinskog rata Vukovar. Učenicima je po dolasku osiguran ručak u sklopu Memorijalnog centra nakon kojeg su se učenici uputili u veliku dvoranu gdje su slušali predavanja  Domovinski rat i Bitka za Vukovar. Kroz predavanja učenici su dobili uvid u događaje koji su se odvili u Vukovaru ratne 1991. godine, a koji su temelj za razumijevanje memorijalnih mjesta na širem području grada Vukovara. Nakon organiziranog programa, učenici su imali i slobodno vrijeme koje su iskoristili za šetnju gradom i fotografiranje te su nakon večere imali disco večer na brodu.

      Sljedeći dan 11.listopada 2018. učenici su posjetili memorijalna mjesta na području Vukovara,Memorijalno groblje žrtava iz Domovinskog rata u Vukovaru, na kojem se nalazi 938 bijelih križeva od kojih svaki simbolizira jednu žrtvu ekshumiranu ovdje. Zatim su posjetili vojarnu i Trpinjsku cestu koja je postala jedan od simbola otpora slabo naoružanih branitelja nadmoćnijem agresoru te time dobila nadimak ‘’groblje tenkova’’.Vidjeli su gdje se nalazio Kukuruzni put poznatiji pod nazivom Put spasa. Učenici su posjetili i vukovarsku bolnicu koja je simbol stradanja grada i njegovih stanovnika. Posjetili su i Spomen dom Ovčaru te masovnu grobnicu na Ovčari gdje nas je pratio vodič. Panoramski iz autobusa  su vidjeli gdje se nalaze mjesta Velepromet te tvornica obuće Borovo Commerce koja je služila kao bolnica za ranjenike za vrijeme ratnih stradanja,te nakratko stajali kod građevine Vodotornja koja je trenutno u fazi obnove. Nakon toga nastavili su  put prema franjevačkom samostanu i crkvi sv. Filipa i Jakova gdje ih je dočekao fratar te im pričao o tome kako se crkva nosila s ratnim stradanjima.

        Dvodnevni posjet Vukovaru završio je Školom mira, predavanjem čiji je cilj da učenici odnesu svojim domovima poruku mira, nenasilja i tolerancije na kojima se može graditi budućnost te kvizom znanja za učenike.Uz učenike osmih razreda bile su i njihove učiteljice razrednice Lidija Martinčić (8.a),Arijana Lenardić(8.b),Nataša Mikuš (8.c),knjižničarka Nataša Švaco (8.d) te Marija Dautanec .

Ostale obavijesti

09. srpnja 2024.

Naša škola treću godinu za redom dobila oznaku Sigurnija škola

U sklopu projekta “Sigurnija škola” u organizaciji Hrvatskog Crvenog križa naša škola je i u ovoj školskoj godini, trećoj za […]

03. srpnja 2024.

Završna svečanost učenika osmih razreda

U utorak, 2. srpnja 2024. godine, u Domu kulture održana je završna svečanost učenika osmih razreda. Na početku programa nazočne […]

sve obavijesti

Želite znati više?

Potražite više informacija oko našeg kurikuluma i aktivnosti.

Kontaktirajte nas

Saznajte više informacija o isplatama

iTransparentnost

Skip to content