NASLOVNICA / Novosti / Posjet Gradskoj knjižnici Đurđevac

Posjet Gradskoj knjižnici Đurđevac

Autor: Arijana Lenardić

02. listopada 2011.

U petak, 30. rujna, učenici 5.a, 5.d i 6.b razreda posjetili su Gradsku knjižnicu Đurđevac povodom Europskog dana jezika.

Europski dan jezika (26. rujna), obilježava se od 2001. godine s ciljem osvješćivanja građana o jezičnoj i kulturnoj različitosti koja se smanjuje učenjem što više stranih jezika. S tim ciljem i u sklopu projekta Europski tjedan jezika (26. – 30. rujna), knjižničarka Ivanka Ferenčić Martinčić održala je radionicu učenicima na studijskom odjelu Gradske knjižnice Đurđevac.

U uvodnom pozdravu, knjižničarka je podsjetila učenike na razliku između školske i gradske knjižnice te ih upoznala s pojmom referentne građe. S ciljem motiviranja, učenici su pogledali kratki isječak iz filma „Harry Potter i kamen mudraca“ sinkroniziran na mađarskom jeziku što ih je vrlo iznenadilo i  zaintrigiralo.

Nakon kratke analize viđenog, knjižničarka Ivanka je svakoj skupini dodijelila zadatak u kojem su trebali uz pomoć rječnika i online alata „Google Prevoditelj“ prevesti nekoliko rečenica iz ulomka knjige „Harry Potter i kamen mudraca“ s njemačkog, španjolskog, talijanskog, francuskog i engleskog jezika na hrvatski jezik. Učenicima je bilo posebno zanimljivo vidjeti izdanje ove knjige na japanskom jeziku (koje se lista suprotno od našeg i čita s dna stranice prema vrhu).

U završnom dijelu radionice, učenici su, uz pomoć rječnika, prevodili riječi vezane uz školu, školske predmete, pozdrave i osnove uljudnog ponašanja na španjolski, njemački, talijanski i engleski jezik. Riječi smo zalijepili na plakate koje ćemo izložiti na panou u našoj školi.

Zaključili smo, između ostalog, da nam učenje stranih jezika omogućuje kulturno zbližavanje i upoznavanje drugih naroda.

 “Nauči novi jezik i dobit ćeš novu dušu!”

Češka poslovica

Razrednice i učiteljice engleskog jezika:

Darija Car, Maja Mlinarić Horvat i Arijana Lenardić

Ostale obavijesti

01. veljače 2023.

KAJ SO JELI NAŠI STARI?

U Odjelima za učenike s teškoćama u razvoju, dana 31.1. 2023. održana je prva u nizu kuharska radionica. Nakon kraćeg […]

01. veljače 2023.

Priprema djece za upis u prvi razred

U protekla dva tjedna stručni suradnici škole (psihologinja, logopedinja i pedagog) te ravnatelj škole kroz različite aktivnosti upoznali su buduće […]

sve obavijesti

Želite znati više?

Potražite više informacija oko našeg kurikuluma i aktivnosti.

Kontaktirajte nas
Skip to content