NASLOVNICA / Novosti / Poruka roditeljima

Poruka roditeljima

Autor: Marija Sladoljev

23. ožujka 2020.

Poštovani roditelji,

nakon tjedan dana nastave na daljinu možemo reći da smo se uhodali i ako postoji nešto što možemo unaprijediti, slobodno se javite razrednicima, učiteljima, pedagogu, ravnatelju ili meni.

Sada je velika odgovornost i na vama, roditeljima, da aktivno učite s vašom djecom te da ih kontrolirate u radu. Molimo vas na ozbiljan pristup nastavi na daljinu te će onda takav pristup imati i naši učenici. Važno je da učenici kvalitetno sudjeluju u nastavnom procesu, a to mogu samo ako svi zajedno ozbiljno i savjesno pristupimo nastavi na daljinu.

Obzirom na novonastalu situaciju u kojoj se očekuje da smo kod kuće u krugu obitelji, neminovno smo svi orijentirani jedni na druge. Neki od vas također rade od kuće, djeca uče od kuće i u svemu tome je važna dobra organizacija i struktura dana. Djeci je važna rutina, poznati redoslijed aktivnosti u danu kako bi osjećala sigurnost.  Važno je da nakon izvršavanja školskih obaveza djeca imaju vremena za igru i zabavu.

Potrebno je planirati i inicirati što više aktivnosti u krugu obitelji koje će biti ugodne za djecu, a tijekom kojih ćete i vi, roditelji, možda malo zaboraviti na brige koje nam se svima nameću. Ovakva situacija ne može biti opravdanje roditeljima da dopuste djeci da su cijeli dan na računalima ili igricama. Sada je još veći naglasak na kvalitetnom provođenju vremena s djecom, na razgovoru s djecom. Internet je prepun savjeta kako se igrati sa svojom djecom. Što god inicirate, djeca će biti sretna! Djeca vole da se mi, odrasli, uključujemo u njihov svijet igre. Igrajte društvene igre, vježbajte s djecom, neka vam pokažu svoje igrice na računalu koje vole ili Youtubere koje prate, radite kolače s djecom, radite ukrase za stan, sadite vrt…

Djeca, čak i najmanja, osjećaju da se nešto događa, vide naše reakcije, našu zabrinutost. Važno je s djecom razgovarati o tome što se događa na primjeren način. Nikako nije dobro širiti paniku ili strah. Možemo djeci reći da smo i mi odrasli zabrinuti, ali im i pokazati da se s time možemo nositi. Potrebno je da vlastitim primjerom savjesnog i odgovornog ponašanja u ovoj situaciji modeliramo i ponašanje naše djece. Kada je dijete izloženo nekim informacijama, vijestima  važno je razgovarati o tome, provjeriti što je dijete čulo i kako je razumjelo poruke koje je čulo. U razgovoru s djecom važno je nuditi optimističan stav, reći djetetu da je to trenutna situacija koja će proći. Možemo djecu pitati što bi im pomoglo da se osjećaju bolje, kako bi voljeli provoditi vrijeme. Neka djeca se teško nose s dosadom pa je potrebno i o tome s njima razgovarati.

Voljela bih naglasiti da kako bismo mogli dobro brinuti za svoju djecu, važno je da smo i sami dobro. Na kraju s vama dijelim poveznice na izvrsne tekstove koje su pisali stručnjaci mentalnog zdravlja ovih dana te kontakt na koji se možete javiti ukoliko vam je potrebna psihološka podrška.

https://www.hzjz.hr/priopcenja-mediji/psiholoski-aspekti-pojave-koronavirusa/

http://www.stampar.hr/hr/prezivjeti-izolaciju-nosenje-sa-simptomima-koje-nam-donosi-karantena

https://skolazazivot.hr/podrska-nakon-teskog-dogadaja/

091 9426 800 – broj telefona za pružanje psihosocijalne podrške osobama u samoizolaciji ili karanteni

Ukoliko imate potrebe, slobodno se javite na mail: marija.krznaric4@skole.hr

Ostale obavijesti

04. prosinca 2022.

Regionalno natjecanje Sudoku prvenstva

Dana 26. studenog 2022., učenici Ana Zlatec i Daniel Jadanec sudjelovali su na regionalnom natjecanju Sudoku prvenstva za osnovne i […]

03. prosinca 2022.

Večer matematike 2022.

U srijedu 30.11.2022. i u četvrtak 1.12.2022. u organizaciji Hrvatskog matematičkog društva i uz potporu Ministarstva znanosti i obrazovanja, i […]

sve obavijesti

Želite znati više?

Potražite više informacija oko našeg kurikuluma i aktivnosti.

Kontaktirajte nas
Skip to content