NASLOVNICA / Događanja i obavijesti - knjižnica / Obilježavanje 103. obljetnice rođenja Grgura Karlovčana

Obilježavanje 103. obljetnice rođenja Grgura Karlovčana

Autor:

16. ožujka 2016.

Dana 16. ožujka 2016. godine u Osnovnoj školi Grgura Karlovčana Đurđevac svečanim programom obilježili smo 103. obljetnicu (11.3.1913.) rođenja Grgura Karlovčana.

U drugom polugodištu raspisali smo Natječaj za mlade pjesnike – Šetnja Podravinom za učenike naše škole od 5.-8. razreda. Na Natječaj se prijavilo više od tristo učenika, a u finalno natjecanje prošlo je 16 pjesama koje su sami autori krasnoslovili u natjecateljskom dijelu programa. Njihovi mentori su učitelji hrvatskoga jezika: Antonela Carek, Ivana Baranašić, Kristina Peršić i Vjekoslav Čordašev.

Redoslijed događanja programa:

1. Prezentacija o teškom djetinjstvu Grgura Karlovčana

2. Recitacija Grgurove pjesme ocu (Epitaf ocu)

3. Krasnoslov učeničkih pjesama na temu Šetnja Podravinom

4. Uprizoreni intervju s Grgurom

5. Tamburicom kroz Podravinu

6. Književnici: Božica Jelušić, Zdravko Seleš i Vladimir Miholek čitaju pjesme

7. Proglašenje pobjednika i uručivanje nagrada, poklona, pohvalnica i zahvalnica

Učitelj Nikola Cik s učenicima Veronikom Pintarec i Draženom Oršošem iz 8. d razreda pripremio je zanimljivu prezentaciju o teškom djetinjstvu Grgura Karlovčana, a učenica Sara Jeftimov iz 8.a razreda pročitala je Grgurovu pjesmu Epitaf ocu.

Učenici koji su krasnoslovili svoje pjesme su:

1.         Podravina – Tomislav Čukljaš, 6. d

2.         Šetnja Podravinom – Franka Blažok, 5. d

3.         Ej, Podravino! – Lucija Lenardić, 8. c

4.         Ljubavna – Marija Magdalena Božo, 5. a

5.         Više od riječi – Mihaela Pintar, 8. a

6.         Podravino moja – Veronika Pintarec, 8. d

7.         Podravski ftiček – Davor Đurišević, 7. b

8.         Moja Drava, moja Podravina – Lara Tišljar, 7. c

9.         Još i danas Grgur živi – Tea Pleško, 7. a

10.       Mome kraju – Tihana Kožar, 5. b

11.       Rijeka Dravo – Ela Živko, 7. d

12.       Šetnja goricam – Tanita Mikulić, 6. c

13.       Picok grad – Ema Patačko, 5. c

14.       Samo uspomena – Angelika Marija Pejić, 8. b

15.       Grgur – Lucija Smes, 6. a  

16.       Jeden podravski den – Niko Fusić, 6. b

Intervju s Grgurom uprizorili su učenici Lea Jakupčić i Karlo Grgičin iz 7. c razreda.

Podravina je poznata po žičanim instrumentima te je Matej Turbelija, učenik 8. b razreda, odsvirao na tamburici set pjesama o Podravini.

Zavičajni književnici Božica Jelušić, Zdravko Seleš i Vladimir Miholek pročitali su autorske pjesme prigodno napisane za našu školu povodom Grgurove obljetnice.

Odluku o tri najbolje napisane dječje pjesme donijelo je stručno povjerenstvo: Božica Jelušić, Zdravko Seleš i Vladimir Miholek. Radovi su povjerenstvu poslani pod zaporkama.

Prema mišljenju stručnog povjerenstva najbolje pjesme su: pjesma Grgur koju je napisala učenica 6. a razreda Lucija Smes, pjesma Više od riječi autorice Mihaele Pintar iz 8. a razreda te pjesma Podravino moja učenice Veronike Pintarec iz 8. d razreda.

Na samom natjecanju i publika je birala najljepšu pjesmu.

Najviše glasova publike dobila je pjesma Podravina  koju je napisao Tomislav Čukljaš, učenik 6. d razreda.

U svečanost obilježavanja obljetnice uključili su se i učenici osmih razreda. Svojim likovnim radovima u zahtjevnoj tehnici linoreza ostvarili su izložbu pod nazivom “Šetnja Podravinom”. Kao likovni poticaj poslužili su im zavičajni motivi: šuma, rijeka, livada, polje, vinograd. Njih je pripremao učitelj likovne kulture, Zoran Vidaković. Radove možete razgledati kasnije na otvorenoj izložbi za javnost u knjižnici osnovne škole Grgura Karlovčana Đurđevac.

Školska knjiga i škola osigurali su nagrade za sve natjecatelje, a svi sudionici programa dobili su zahvalnice i čokolade. Tri najbolja autora škola je nagradila vrijednim nagradama – tabletima. Pjesma koju je odabrala publika nagrađena je vrijednom knjigom poznatog nobelovca u izdanju Školske knjige.

Ovakav način obilježavanja obljetnice pokupio je pozitivne kritike posjetioca koji su bili impresionirani dobrom organizacijom te su pohvalili ovaj projekt obilježavanja obljetnice književnika Grgura Karlovčana. Učenici na taj način proširuju svoja znanja o povijesnim činjenicama našeg kraja, njeguju zavičajni kajkavski govor te razvijaju kreativnost i inovativni način učenja.

O ovom događaju izašao je članak u Podravskim novinama, br. 711, godina XVI., 4. travnja 2016., a Podravski radio je emitirao cijeli program događanja u dva dijela u emisiji koja ide ponedjeljkom, Podravska Periska. Prvi dio emitiran je 21. ožujka 2016. godine u 17:30 sati, a drugi dio 11. travnja 2016. godine u 17:30 sati.

Ostale obavijesti

12. veljače 2024.

Blackout poezija u knjižnici

Učenici produženog boravka 4. razreda, zajedno sa svojom učiteljicom, sudjelovali su na radionici pod nazivom “Blackout poezija u knjižnici”. Radionica […]

01. veljače 2024.

Kazalište Lutonjica Toporko opet u našoj školi

Dana 31. siječnja 2024. godine u našoj je školi ponovno gostovalo kazalište Lutonjica Toporko. Izveli su predstavu Raspucavanje u režiji […]

sve obavijesti

Želite znati više?

Potražite više informacija oko našeg kurikuluma i aktivnosti.

Kontaktirajte nas
Skip to content