NASLOVNICA / Novosti / Noć knjige u knjižnici

Noć knjige u knjižnici

Autor:

27. travnja 2016.

U sklopu otvorenih dana našega grada Đurđevca, u trajanju od 15. do 24. travnja, po prvi puta u školskoj knjižnici OŠ Grgura Karlovčana, Đurđevac obilježili smo manifestaciju Noć knjige 2016. otvaranjem vrata školske knjižnice 22. travnja u vremenu od 18:00 do 21:00 sat na neobičan način.

Osim učenika koji su sudjelovali u programu pridružili su nam se i neki roditelji i ostali zainteresirani učenici.

Na početku okupljanja u cilju promoviranja čitanja slušali smo pjesmu o knjižnicama i knjigama koju je spjevao knjižničar Denis Kovač te pjesmu splitske grupe TBF-a Rižot s plodovima knjiga i gledali njihov spot o čitanju lektire.

U čaroban svijet knjiga uvela nas je slikovnica Williama Joyce Fantastična leteće knjige g. Morrisa Lessmorea koju je čitao gost roditelj na hrvatskom jeziku.  Nakon toga pogledali smo istoimeni kratki animirani film inspiriran slikovnicom te nagrađen Oscarom.

Drugi dio programa namijenjen je autorima knjiga na njemačkom jeziku. Kao uvod nazočni su gledali kratki crtani film o Baronu Münchausenu. Nastavili smo radionicom na njemačkom jeziku. U prezentaciji isječaka bajki sudionici su trebali prepoznati o kojoj se bajci braće Grimm radi. Kratko se razgovaralo o svakoj prikazanoj bajci. Slijedeći zadatak bio je povezivanje likova i citata iz odabranih bajki.

Za daljnji tijek druženja izabrana je bajka Rotkäppchen = Crvenkapica. Trebale su se poredati slike i dijelovi teksta po redoslijedu događanja te pročitati tekst na njemačkom jeziku. Svaka grupa dobila je zadatak vezan uz bajku: napisati dnevnik Crvenkapice; napisati novinski članak o posjeti Crvenkapice bakici u šumi; izraditi tjeralicu za vukom; oslikati izgled Crvenkapice i njene kapice – vizija svakog sudionika na njegov način; odglumiti intervju s lovcem.

Treći dio programa namijenjen je bajkama pisanim na engleskom jeziku. U uvodnom djelu učenici su predstavili slikovnicu Sleeping Beauty u kratkom igrokazu. Samostalno su izradili štapne lutke s likovima iz bajke, a igrokaz koji su izveli sami su osmislili. Nakon toga su podijelili zadatke i aktivnosti nazočnim sudionicima, a oni su ih rješavali po grupama: križaljke, točne i netočne navode o karakterima likova te nadopunjavanje riječi u citatima bajke.

Završni dio odnosio se na kviz o poznavanju bajki i detalja o životu i radu braće Grimm.

Na kraju su svi nazočni dobili zadatak da izrade reklamni letak o nekoj knjizi koju bi preporučili prijatelju za čitanje.

Sudionici su se družili uz čaj i kolačiće. Svi su se lijepo zabavili i predložili su da se iduće godine sastanemo u još većem broju.

U organizaciji Noći knjige osim knjižničarke  Nataše Švaco, sudjelovale su i učiteljica Njemačkog jezika Maja Šalamon Nemet i učiteljica Engleskog jezika Maja Mlinarić Horvat i njihovi učenici. Večer je bila ugodna, puna smijeha i veselja te sadržajno zanimljivo ispunjena.

Ostale obavijesti

09. srpnja 2024.

Naša škola treću godinu za redom dobila oznaku Sigurnija škola

U sklopu projekta “Sigurnija škola” u organizaciji Hrvatskog Crvenog križa naša škola je i u ovoj školskoj godini, trećoj za […]

03. srpnja 2024.

Završna svečanost učenika osmih razreda

U utorak, 2. srpnja 2024. godine, u Domu kulture održana je završna svečanost učenika osmih razreda. Na početku programa nazočne […]

sve obavijesti

Želite znati više?

Potražite više informacija oko našeg kurikuluma i aktivnosti.

Kontaktirajte nas

Saznajte više informacija o isplatama

iTransparentnost

Skip to content