NASLOVNICA / Događanja i obavijesti - knjižnica / Međunarodni projekt Čitanje ne poznaje granice / Branje ne pozna meja

Međunarodni projekt Čitanje ne poznaje granice / Branje ne pozna meja

Autor:

04. travnja 2016.

Pod pokroviteljstvom Hrvatske udruge školskih knjižničara, Hrvatskog knjižničarskog društva te Hrvatskog čitateljskog društva uključili smo se u međunarodni projekt Čitanje ne poznaje granice / Branje ne pozna meja

Škola partner naše škole je OŠ Vrhovci u Ljubljani.

Projekt se provodi između slovenskih i hrvatskih osnovnih škola. Ciljevi projekta su poticanje čitanja nacionalnih književnosti, razvijanje svih vrsta pismenosti, ovladavanju  istraživačkim metodama rada te vježbanju javnog nastupa. Upoznavanje povijesti, kulture i znamenitosti krajeva škola partnera. Škola partner naše škole je OŠ Vrhovci u Ljubljani.

Svaka škola u Hrvatskoj ima svoga partnera u Sloveniji. Ukupno sudjeluje 44 škole.

O projektu možete čitati i na stranicama:

http://citanjenepoznajegranice.weebly.com/

U Projekt se uključila i naša Osnovna škola Grgura Karlovčana Đurđevac s 4.b razredom (21 učenik) i učiteljicom Jelenom Jendrašic. Koordinatorica Projekta je knjižničarka Nataša Švaco.

Naš partner u Sloveniji je Osnovna škola Vrhovci iz Ljubljane s knjižničarkom Bernardom Frass. Oni čitaju djela Ivane Brlić – Mažuranić, a mi djela Dese Muck.

Prvo polugodište učenici 4.b su u školskoj knjižnici čitali naglas djelo Dese Muck: Anica i zečić, a u drugom polugodištu čitamo Anicu i sportski dan.

Učenici na satu Likovne kulture oslikavaju novu naslovnicu knjige Anica i sportski dan u kombiniranoj tehnici tuša i akvarela. Radove će uvezati u mapu u obliku slikovnice.

Jedan nastavni sat planiramo radionicu Upoznaj gradove Ljubljanu i Đurđevac kroz časopis Meridijani i promotivne materijale s interneta i turističkih agencija. U knjižnici će istraživati o kulturnim i povijesnim zanimljivostima Đurđevca i Ljubljane u časopisima Meridijani i Priroda, monografijama gradova, a koristit će i internetske izvore te će napraviti plakate i powerpoint prezentacije. Sa svojim kreativnim uradcima predstavit će našu školu i Đurđevac u Ljubljani.

Učenici OŠ Vrhovci, Ljubljana čitaju djelo Hrvoje Hitreca Eko, Eko.

Učenici su izuzetno zainteresirani za Projekt – od čitanja, izrade prezentacija i plakata do književnih i likovnih radionica.

Ovaj način i pristup obradi književnog djela te upoznavanje običaja i znamenitosti Republike Slovenije je poticajan, jer je učenicima pobudio interes za samostalna nova istraživanja. Odlaskom u zemlju partnera predstavit će sebe, našu školu, Grad i širu zajednicu i na taj način promiču europski identitet. Predstavljanjem svojih uradaka vježbaju javni nastup i timski rad te se upoznaju s određenim ciljevima programa Građanskog odgoja i obrazovanja.

Ostale obavijesti

18. svibnja 2023.

Rezultati natjecanja “Podravina u stihovima”

Nakon raspisanog jubilarnog 10. Natječaja “Podravina u stihovima”, 17.5.2023. održana je javna priredba i natjecanje učenika u krasnoslovu. Stručno povjerenstvo […]

17. svibnja 2023.

Stvaramo slikopriče

Učenici s teškoćama u razvoju vole čitati kraće priče, osobito slikopriče. One imaju jednostavni tekst i pojedina riječ se zamjenjuje […]

sve obavijesti

Želite znati više?

Potražite više informacija oko našeg kurikuluma i aktivnosti.

Kontaktirajte nas
Skip to content