NASLOVNICA / Novosti / Međunarodni dan zaštite močvare i močvarnih staništa

Međunarodni dan zaštite močvare i močvarnih staništa

Autor:

23. siječnja 2012.

Međunarodni dan zaštite močvare i močvarnih staništa obilježava se 2. veljače u svim državama svijeta. 

U iranskom gradu Ramsaru godine 1971. donesena je konvencija o zaštiti močvara kao staništa ptica močvarica. Po imenu grada konvencija je dobila i ime – Ramsarska konvencija. Do danas je Ramsarsku konvenciju potpisalo 160  država. Hrvatska je također potpisnica ugovora te jedna je od rijetkih država koja nema cjeloviti popis močvara. Cilj konvencije je očuvanje vlažnih staništa – vlažnih šuma i livada, slatkih voda i jezera, vodotoka i močvara – ali i obalno more do dubine od šest metara.

Još prije dvadesetak godina, ljudi su močvarna područja smatrali nepotrebnima te  izvorima različitih bolesti. To vjerovanje dovelo je do uništavanja najbogatijih ekoloških sustava.

Iz Hrvatske na Ramsarskom popisu su Lonjsko i Mokro polje, Kopački rit, donji tok Neretve i ribnjaci Crna Mlaka. Močvare su staništa ptica, riba,beskralješnjaka kao što su kukci.  Bijela roda tipični je stanovnik močvarnih područja. Močvara u trenucima povećane vlage vodu upija i može smanjiti izlijevanja tj. poplave, a u trenucima smanjenje vlage čuva tekućinu duže vrijeme i može spriječiti suše.

Pozivamo učenike na obilježavanje dana močvara  promatranjem ptica te prebrojavanjem rodinih gnijezda u našoj općini Đurđevac.

Ostale obavijesti

14. rujna 2021.

Odjeli za djecu s teškoćama u razvoju obilježili Hrvatski olimpijski dan

U petak, 13. rujna 2021., pred utvrdom Stari grad okupili su se učenici osnovne i srednje škole te vrtićevci u […]

14. rujna 2021.

Posjet ravnateljice Gradskog društva Crvenog križa Koprivničko-križevačke županije Marine Perice Odjelima za djecu s teškoćama u razvoju

Uoči Svjetskog dana prve pomoći Odjele za djecu s teškoćama u razvoju posjetila je ravnateljica Gradskog društva Crvenog križa Koprivničko-križevačke […]

sve obavijesti

Želite znati više?

Potražite više informacija oko našeg kurikuluma i aktivnosti.

Kontaktirajte nas
Skip to content