NASLOVNICA / Novosti / Međunarodni dan zaštite močvare i močvarnih staništa

Međunarodni dan zaštite močvare i močvarnih staništa

Autor:

23. siječnja 2012.

Međunarodni dan zaštite močvare i močvarnih staništa obilježava se 2. veljače u svim državama svijeta. 

U iranskom gradu Ramsaru godine 1971. donesena je konvencija o zaštiti močvara kao staništa ptica močvarica. Po imenu grada konvencija je dobila i ime – Ramsarska konvencija. Do danas je Ramsarsku konvenciju potpisalo 160  država. Hrvatska je također potpisnica ugovora te jedna je od rijetkih država koja nema cjeloviti popis močvara. Cilj konvencije je očuvanje vlažnih staništa – vlažnih šuma i livada, slatkih voda i jezera, vodotoka i močvara – ali i obalno more do dubine od šest metara.

Još prije dvadesetak godina, ljudi su močvarna područja smatrali nepotrebnima te  izvorima različitih bolesti. To vjerovanje dovelo je do uništavanja najbogatijih ekoloških sustava.

Iz Hrvatske na Ramsarskom popisu su Lonjsko i Mokro polje, Kopački rit, donji tok Neretve i ribnjaci Crna Mlaka. Močvare su staništa ptica, riba,beskralješnjaka kao što su kukci.  Bijela roda tipični je stanovnik močvarnih područja. Močvara u trenucima povećane vlage vodu upija i može smanjiti izlijevanja tj. poplave, a u trenucima smanjenje vlage čuva tekućinu duže vrijeme i može spriječiti suše.

Pozivamo učenike na obilježavanje dana močvara  promatranjem ptica te prebrojavanjem rodinih gnijezda u našoj općini Đurđevac.

Ostale obavijesti

25. siječnja 2022.

Upis u prvi razred – pozivi

Poštovani roditelji budućih učenika prvog razreda, U odgojnim skupinama koje polaze vaša djeca nalaze se pozivi za upis u prvi […]

24. siječnja 2022.

Nastava na daljinu – obavijest

Poštovani roditelji i učenici, s obzirom na trenutno nepovoljnu epidemiološku situaciju u našoj Školi obavještavamo vas da se od utorka, […]

sve obavijesti

Želite znati više?

Potražite više informacija oko našeg kurikuluma i aktivnosti.

Kontaktirajte nas
Skip to content