NASLOVNICA / Novosti / Međunarodni dan osoba s invaliditetom

Međunarodni dan osoba s invaliditetom

Autor: Lucija Sulimanec

01. prosinca 2023.

U listopadu 1992. godine, Glavna skupština Ujedinjenih naroda usvojila je rezoluciju kojom je 3. prosinac proglašen Međunarodnim danom osoba s invaliditetom.

Konvencija o pravima osoba s invaliditetom definira osobe s invaliditetom kao osobe sa dugotrajnim fizičkim, mentalnim, intelektualnim ili osjetilnim oštećenjima, koje u interakciji s različitim barijerama mogu ometati njihovo puno i djelotvorno sudjelovanje u društvu ravnopravno s ostalim članovima tog društva. Između ostaloga, Konvencija propisuje pravo osoba s invaliditetom na inkluzivno, kvalitetno i besplatno obrazovanje koje omogućuje razvoj njihovih osobnosti, talenata, kreativnosti te mentalnih i fizičkih sposobnosti do punih potencijala.

Prema podatcima Registra o osobama s invaliditetom Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, u Hrvatskoj živi više od pola milijuna osoba s invaliditetom što u postotku čini više od 16 % ukupnog stanovništva.

Međunarodni dan osoba s invaliditetom svake se godine obilježava radi poštovanja urođenog dostojanstva, nediskriminacije, punog i ravnopravnog uživanja ljudskih prava, jednakosti izbora i mogućnosti te uključivanja i sudjelovanja osoba s invaliditetom u društvu.

Učiteljice i učenici Odjela za učenike s teškoćama u razvoju obilježit će Međunarodni dan osoba s invaliditetom različitim aktivnostima.

Ostale obavijesti

22. travnja 2024.

Upis u prvi razred – privremeno izvješće

U vremenu od 8. do 22. travnja 2024. godine proveden je postupak upisa djece dorasle za upis u prvi razred […]

22. travnja 2024.

Ivan Jakupčić osvojio 6. mjesto na državnom Natjecanju iz Povijesti

Od 17. do 19. travnja  2024. u Puli je održano  25. državno Natjecanje iz povijesti za učenike osnovnih i srednjih […]

sve obavijesti

Želite znati više?

Potražite više informacija oko našeg kurikuluma i aktivnosti.

Kontaktirajte nas

Saznajte više informacija o isplatama

iTransparentnost

Skip to content