NASLOVNICA / Novosti / Mato Vidaković najbolji u kvizu „Koliko poznaješ Hrvatski sabor?“

Mato Vidaković najbolji u kvizu „Koliko poznaješ Hrvatski sabor?“

Autor:

05. ožujka 2016.

Treću godinu zaredom Služba za građane Hrvatskoga sabora i Agencija za odgoj i obrazovanje Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta organizirali su natjecanje – kviz za učenike osnovnih škola koji nosi naziv „Koliko poznaješ Hrvatski sabor?“.

Ove godine pobijedio je učenik naše škole – Mato Vidaković!

Ove godine online natjecanje održano je u petak 4. ožujka 2016. godine i na njemu je sudjelovalo ukupno 432 učenika iz 72 osnovne škole u Republici Hrvatskoj. Naime, svaka škola ima mogućnost prijaviti jedan učenički tim u kojem su po jedan učenik ili učenica iz 6., 7. i 8. razreda te njihove zamjene, dakle ukupno šestero učenika. Ove godine su u učeničkom timu OŠ Grgura Karlovčana iz Đurđevca bili sljedeći učenici: Mato Vidaković (6. c), Nikola Matekov (6. b), Tea Pleško (7. a), Đuro Filipović (7. c), Rok Jendrašic (8. d) i Josipa Kadežabek (8. d). Učenici naše škole u online kvizu „Koliko poznaješ Hrvatski sabor?“ natjecali su se drugu godinu zaredom, a učenike je pripremao učitelj povijesti Nikola Cik. Najbolji timovi dobivaju nagrade na primanju kod predsjednika Hrvatskog sabora, a svi sudionici dobivaju pohvalnice.

Za sudjelovanje u kvizu učenici se trebaju upoznati s povijesnim podacima i podacima o ustroju i djelovanju Hrvatskog sabora od srednjeg vijeka do današnjih dana. Primarna literatura su propisani udžbenici povijesti za 6., 7. i 8. razred te podaci i slikovni materijali objavljeni na mrežnim stranicama Hrvatskog sabora. Osim toga, učenici trebaju poznavati osnovne odredbe Ustava Republike Hrvatske koje se odnose na Hrvatski sabor kao i Poslovnik Hrvatskog sabora. Tako učenici primjerice znaju nabrojiti i prepoznati sve predsjednike Hrvatskog sabora od 1990. godine do danas, prepoznati dijelove iz govora hrvatskih velikana, osnovne podatke o ovlastima sabora, upoznaju tijek postupka donošenja zakona, pa čak znaju i kako izgleda unutrašnjost palače Hrvatskog sabora.

Svaki tim online kviz rješava u informatičkoj učionici svoje škole pri čemu se boduju točnost i brzina. Za ukupno 30 pitanja, na raspolaganju je samo 30 minuta. Gotovo nevjerojatan uspjeh ove je godine postigao učenik 6. razreda naše škole Mato Vidaković koji je potpuno točno odgovorio na svih 30 pitanja u samo 9 i pol minuta. Zahvaljujući svojem uspjehu proglašen je učenikom koji je na kvizu pokazao najbolje znanje o Hrvatskom saboru među svim učenicima koji su se natjecali. O veličini ovog uspjeha svjedoči činjenica da je drugoplasiranim učenicima trebalo dvostruko više vremena nego našem Mati Vidakoviću.

Ostale obavijesti

24. lipnja 2021.

Upis učenika u srednju školu

Od sutra (25. lipnja )počinju prijave obrazovnih programa. Učenici su dobili potrebne upute kako prijaviti obrazovne programe ( do 6 […]

21. lipnja 2021.

Uspjeh učenika na kraju nastavne godine

Objavljujemo zbirne podatke o uspjehu učenika na kraju nastavne godine, a potpune podatke objavit ćemo nakon dopunskog rada 30.lipnja 2021.

sve obavijesti

Želite znati više?

Potražite više informacija oko našeg kurikuluma i aktivnosti.

Kontaktirajte nas
Skip to content