NASLOVNICA / Novosti / Mali ekolozi - velike nagrade, projekt 2. d razreda

Mali ekolozi – velike nagrade, projekt 2. d razreda

Autor:

03. svibnja 2015.

Krajem prvog polugodišta Bioteka je u suradnji s trgovačkim lancem Emmezeta organizirala nagradni natječaj za sve osnovne škole u Republici Hrvatskoj. Zadatak je bio osmisliti projekt vezan uz zaštitu okoliša i prirode u školi ili u sredini u kojoj se škola nalazi.  Prvi krug natječaja prošli smo u siječnju.

Osmislili smo projekt pod nazivom „Papir – naš prijatelj“. Cilj projekta je osvijestiti i educirati učenike i širu zajednicu o važnosti recikliranja (iskorištavanja) i pravilnog zbrinjavanja otpada te motivirati na razmišljanje o budućem doprinosu jer od malih nogu stvaraju se dobre navike gospodarenja otpadom.

Na projektu smo vrijedno radili više od tri mjeseca, a u provedbu smo uključili učenike i djelatnike naše škole te vanjske suradnike.

Projekt smo provodili kroz nekoliko faza – od upoznavanja roditelja i učenika s projektom, pripreme materijala potrebnih za provođenje projekta, prikupljanja, sortiranja i skladištenja papira na tjednoj bazi do pripreme završne dokumentacije. Proveli smo niz radionica u školi u koje smo uključili roditelje i  korisnike Udruge za pomoć osobama s mentalnom retardacijom iz Đurđevca, a na kojima smo izrađivali razne uporabne predmete iskorištavajući stari papir. Od papira smo izrađivali jaja, mobile, nakit, kaširali jaja… Dva puta smo posjetili Dječji vrtić „Maslačak“ gdje smo uoči Dana planete Zemlje izveli eko igrokaz za koji smo rekvizite iskaširali od papira. Bitno je napomenuti da smo od papira izradili i eko maske kojima smo osvojili 1. nagradu na ovogodišnjim maškarama.

Prikupili smo oko 700 kg papira. Dio papira smo utrošili na radionicama, a neutrošeni papir prodali smo u tvrtku za otkup starog papira. Od novca smo kupili sadnice lipe, koje smo kao simbol papira, a ujedno i kao trajni trag projekta, zasadili u školskom dvorištu.

Zahvaljujemo svim učenicima i djelatnicima naše škole koji su prikupljali papir, roditeljima, Udruzi za pomoć osobama s mentalnom retardacijom Đurđevac, Dječjem vrtiću „Maslačak“, Nakladi BoMboN, gospođi Zrinki Hodić i školskom domaru Zvonku koji su nam pomogli oko pripreme i sadnje drveća, tvrtki Unijapapir na kutijama te svima koji su na bilo koji način pomogli ostvariti cilj projekta.

                                        Učenici 2.d razreda i učiteljica Ana Mlinjarić

Ostale obavijesti

04. prosinca 2023.

Karlu Saboliću uručena diploma za 22. Bijenalnu međunarodnu izložbu dječje umjetnosti Kanagawa, Japan

Hrvatski školski muzej organizirao je svečanu dodjelu diploma autorima nagrađenih radova na 22. Bijenalnoj međunarodnoj izložbi dječje umjetnosti Kanagawa, Japan pozvavši nagrađenog […]

sve obavijesti

Želite znati više?

Potražite više informacija oko našeg kurikuluma i aktivnosti.

Kontaktirajte nas
Skip to content