NASLOVNICA / Novosti / Kuharice (zidnjaci) u 8.c razredu

Kuharice (zidnjaci) u 8.c razredu

Autor: Sanja Vlah Maznik

15. lipnja 2021.

Ovogodišnji razredni projekt pod nazivom Kuharice iliti zidnjaci realiziran je tijekom nastavne godine s učenicima 8.c razreda.

Roditeljima je na roditeljskom sastanku i učenicima u školi objašnjen tijek projekta. Naglašeni su želja i cilj da si učenici malo više posvijeste vrijednost starina i vrijeme koje su njihovi preci trebali utrošiti u izradu ručnog rada koji je krasio njihov dom.

Zidnjaci su ukrašavali prostore svakodnevnog prostora. Obično su stavljani iznad štednjaka, umivaonika i stola. To su rukom izvezeni komadi tkanina, a kasnije su se pojavili i tiskani.

Najčešće su bile izvezene s motivima peći, kuhinjskog pribora i mlade žene, uredno opasane pregačom. Osim slika, bile su tu i poruke koje su podučavale mlade kuharice kako se ponašati u braku, učile ih kuhanju, strpljivosti, poniznosti, zdravlju i higijeni.

Zidnjaci nisu imali samo dekorativnu ulogu. Vezeni natpisi na njima imali su svoju funkciju u komunikaciji između ukućana ili s ‘gostima’ koji ulaze u kuhinju. Svjedočili su o raspoloženju domaćice i njenim namjerama, razveseljavali, opominjali na društvene norme ili prenosili skrivene poruke.

Neki natpisi kao: Kuharice skuhaj ručak fino, pa ćeš dobiti novaca za kino.; Kada ručak skuham bolje, muž je bolje volje.; Svakog dana, svake noći, na te mislim, kad ćeš doći…; Gdje su pune zdjele, gosti se vesele; Dobro došli mili gosti, u Hrvata se ne posti! prikazuju način života i ponekad dozu romantike i humora u određenim natpisima te poruku gostu koji ulazi u dom.

Učenici su u svojoj okolici i obitelji istražili natpise na zidnjacima, pripremili zidnjake za fotografiranje (glačanje, pranje i sl.), fotografirali ih i poslali ih virtualnim putem. 

Zahvala Juditi na izradi videa. 😉

Digitalnu izložbu možete pogledati na poveznici: https://youtu.be/2jadx7GSv48

Učenici 8.c i razrednica Sanja Vlah Maznik


Ostale obavijesti

05. srpnja 2021.

Svečana dodjela svjedodžbi osmašima i proglašenje učenika generacije

Danas je u velikoj dvorani naše škole održana skromna, no svečana dodjela svjedodžbi učenicima osmih razreda. Okupljenim osmašima s nekoliko […]

05. srpnja 2021.

Preuzet paket za projekt Crvenog križa Sigurnije škole i vrtići

U našu školu stigle su torbe prve pomoći koje će biti podrška u projektu Crvenog križa koji je odobrilo Ministarstvo […]

sve obavijesti

Želite znati više?

Potražite više informacija oko našeg kurikuluma i aktivnosti.

Kontaktirajte nas
Skip to content