NASLOVNICA / Novosti / Kravata- prepoznatljivost Hrvata

Kravata- prepoznatljivost Hrvata

Autor:

08. studenoga 2013.

Ove godine se učenici sedmih razreda iz povijesti upoznaju s kulturnim i civilizacijskim razvojem hrvatskog naroda, a neizostavni dio hrvatskog doprinosa svijetu je i kravata.

Učenici u sklopu gradiva uče kako su Hrvati često morali ratovati za tuđe vladare, ali i da su vojnici Hrvati uvijek sa sobom nosili nešto što ih je vezalo i podsjećalo na domovinu.

Marama oko vrata ih je podsjećala na domovinu i na njihove supruge i djevojke, ali je i označavala njihovu vjernost prema njima i želju da će se vratiti kući.

Taj mali ali bitan modni detalj su prihvatili Europljani, a od 18. stoljeća i Francuske revolucije se počeo širiti po cijeloj Europi i tako je hrvatska marama, danas kravata, postala klasik koji ima posebno mjesto u svijetu odijevanja i označava uglađenost, finoću i sklad.

A učenici naše škole su na satu povijesti nakon teorijskog dijela učenja o kravati naučili i vezati kravatu i tako upoznaju bogatstvo i prepoznatljivost hrvatske kulture i sami postaju nositelji i širitelji naše kulture po Hrvatskoj i svijetu.

Učitelj: Saša Senjan

Ostale obavijesti

20. svibnja 2022.

Završeno državno Natjecanje iz astronomije u našoj školi

Prigodnim kratkim programom, dodjelom zahvalnica svim sudionicima ovogodišnjeg državnog Natjecanja iz astronomije i proglašenjem najuspješnijih mladih astronoma u Hrvatskoj u […]

20. svibnja 2022.

Videosnimka otvorenja državnog Natjecanja iz astronomije

Na dolje navedenoj poveznici možete pogledati videosnimku otvorenja državnog Natjecanja iz astronomije u OŠ Đurđevac https://youtu.be/KmGbSK4YDRo Ovim putem čestitamo svim […]

sve obavijesti

Želite znati više?

Potražite više informacija oko našeg kurikuluma i aktivnosti.

Kontaktirajte nas
Skip to content