NASLOVNICA / Novosti / Eratostenov eksperiment

Eratostenov eksperiment

Autor: Ana Cenkovčan

17. listopada 2020.

U našoj školi proveden je Eratostenov eksperiment, globalni eksperiment u kojem se mjeri i izračunava opseg Zemlje po uzoru na Eratostena koji je još u 3. st. pr. Kr. izmjerio opseg Zemlje iznenađujuće točno koristeći običan štap i metar za mjerenje. Cilj eksperimenta je poticanje istraživačkog učenja te međupredmetna korelacija.

U eksperimentu su sudjelovali zainteresirani učenici 8.b i 8.d razreda: Luka Carek, Klara Đurišević, Gabrijela Franjić, Ana Furdić, Luka Grumerec, Korina Jambrušić, Antonija Petrović, Lea Smiljanec, Nera Tomrlin i Lucija Vukres s učiteljicama matematike Jasminom Filipović Konjarek i Anom Cenkovčan te učiteljicom engleskog jezika Arijanom Lenardić.

Učenice 8.b razreda istražile su i pripremile  prezentaciju o Eratostenovom životu i djelu. Grčki matematičar, geograf, putopisac i astronom rođen je u 3. stoljeću pr. Kr. Osim što je bez suvremenih tehnologija izračunao približan opseg Zemlje učenicima osnovne škole poznat je i po Eratostenovom situ, postupku kojim se mogu odvojiti prosti brojevi. Učenice su izradile prezentaciju na engleskom jeziku o Đurđevcu s kojom smo školi partner King School International Bratislava predstavili naše mjesto.

                   

      

Učenici 8.d razreda proveli su istraživanje o eksperimentu, mjerenje, razmijenili podatke sa školom partner iz Bratislave te izračunali opseg Zemlje. Komunikacija se odvijala na engleskom jeziku, te su svi materijali i testovi također na engleskom jeziku. Učenici su u utorak 22.rujna 2020. godine izmjerili duljinu sjene štapa od 1 m pet puta. Izračunali prosječnu duljinu sjene, te primjenili sličnost trokuta i konstruirali sličan trokut u umanjenom mjerilu, te izmjerili kut što ga hipotenuza zatvara sa štapom. Mjerenje je provjereno i digitalnim alatom Geogebra. Izmjereni kut poslali smo školi na istom meridijanu King School International Bratislava. Oni su nama poslali svoje rezultate mjerenja. Odredili smo razliku kutova te pomoću Google Eartha izmjerili udaljenost između gradova te primjenom proporcije izračunali opseg Zemlje s prihvatljivom preciznošću. Pomoću  simulacije (http://astro.unl.edu/classaction/animations/coordsmotion/sunsrays.html) pronašli smo mjesto u Kongu na istom meridijanu gdje na dan 22. rujna 2020. godine sunčeve zrake padaju okomito te uz pomoć Google Eartha izmjerili udaljenost između naše škole i virtualne škole u Kongu, te primjenom proporcije izračunali opseg Zemlje s još većom preciznošću.

       

       

Rezultate našeg istraživanja i eksperimenta možete pogledati na sljedećem linku:

https://view.genial.ly/5f6f8a60be23070d182dfe42/game-breakout-eratostenov-eksperiment-os-durdevac

Na satovima razrednika prezentiran je projekt i rezultati ostalim učenicima 8.b i 8.d razreda. Učenici sudionici riješili su kratki test i svi podaci poslani su organizatorima eksperimenta u Grčku. Ovo je bilo zanimljivo iskustvo koje ćemo sigurno ponoviti i sljedeće godine.

Više o Eratostenovom eksperimentu i načinu prijave možete pročitati na stranici https://eratosthenes.ea.gr/.

Ostale obavijesti

26. studenoga 2022.

RADIONICA POVODOM NADOLAZEĆEG BLAGDANA BOŽIĆA

Krajem mjeseca studenoga održana je radionica s roditeljima Prve odgojno obrazovne skupine pod vodstvom učiteljice Matee Melnjak. Radionica je bila […]

26. studenoga 2022.

IZRADA ADVENTSKOG VIJENCA- ODJELI ZA UČENIKE S TEŠKOĆAMA U RAZVOJU

Povodom nadolazećeg blagdana Božića i predbožićnog vremena učenici Druge odgojno obrazovne skupine zajedno sa učiteljicom Emom Jančevec izradili su zajednički […]

sve obavijesti

Želite znati više?

Potražite više informacija oko našeg kurikuluma i aktivnosti.

Kontaktirajte nas
Skip to content