NASLOVNICA / Novosti / EKOLOZI NAŠE ŠKOLE NAUČILI IZRAĐIVATI SVIJEĆE

EKOLOZI NAŠE ŠKOLE NAUČILI IZRAĐIVATI SVIJEĆE

Autor: Martina Lovrak Ivanov

23. listopada 2013.

Članovi izvannastavne aktivnosti ekološke družine naučili izraditi prirodne svijeće od pčelinjeg voska.

 Uskoro nam dolazi vrijeme Svih Svetih kada se troše velike količine svijeća, ponajviše plastičnih koje završavaju u prirodi. Ekolozi naše škole predlažu izradu prirodnih svijeća od voska koje možete sami izraditi kako želite. Možete ga savijati ili taliti, već na temperaturi od 65°C postaje tekućina.  Pčelinji vosak je prirodni materijal koji izlučuju pčele i od njega grade saće. Kad pčela medarica iz žlijezde luči voštane pločice, one su u stvari gotovo bijele boje. Tamnija ili žuta boja se u vosku stvara njegovim kontaktom sa zrakom. Boja ovisi i od prisustva cvijetne peludi te propolisa.

Učenici su  imali zaduženje samostalno izraditi nekoliko ukrasa i svijeća kako bi naučili rukovati priborom ali i samostalno izrađivati navedeno za vlastite potrebe.  Radili su u skupinama gdje su razvijali stvaralačke sposobnosti, sposobnosti zapažanja, spretnost, koncentraciju te poticali komunikativnost.

Na tržištu se više koristi umjetni parafin zbog jeftinije cijene dok se vosak kao zdravstveno ispravniji, mirišljavi  i ekološki materijal sve više potiskuje. Naši ekolozi žele potaknuti na razmišljanje kod kupnje svijeća koje ćete paliti u vašem domu, ne zaboravite da neki drugi materijal za razliku od voska možda ispušta razne štetne plinove. Ukrasi kao i svijeće od voska ne samo da lijepo izgledaju nego i prekrasno mirišu.

                                                                           Učiteljica: Martina Lovrak Ivanov

Ostale obavijesti

15. listopada 2021.

Osmaši naučili kako pružiti prvu pomoć unesrećenima

Jučer, 14.listopada 2021., našu su školu posjetili djelatnici Zavoda za hitnu medicinu Koprivničko-križevačke županije. Učenicima osmih razreda na zanimljiv su […]

12. listopada 2021.

Sedmaši posjetili Krapinu

U četvrtak, 7. listopada 2021., učenici svih sedmih razreda naše škole bili su na terenskoj nastavi u Krapini. Učenici su […]

sve obavijesti

Želite znati više?

Potražite više informacija oko našeg kurikuluma i aktivnosti.

Kontaktirajte nas
Skip to content