NASLOVNICA / Novosti / Doživljaj dubrovačkih božićnih običaja u Gradskoj knjižici

Doživljaj dubrovačkih božićnih običaja u Gradskoj knjižici

Autor:

07. prosinca 2017.

Učenici 6. b razreda u utorak 5. prosinca 2017. sat književnosti iz Hrvatskoga jezika ostvarili su u Gradskoj knjižnici. Proslavu Božića i običaje toga velikoga blagdana u Dubrovniku učenici su proživjeli svim osjetilima zahvaljujući knjižničarki Katarini Pavlović, Dubrovčanki i đurđevečkoj sneji Ivi Funtek i učiteljici Hrvatskoga jezika Danijeli Sunara-Jozek.

Pjesmu koju su interpretirali i analizirali napisao je poznati dubrovački pjesnik Luke Paljetka Božić u Gradu i ona je bila povod za upoznavanje s običajima toga dijela Lijepe Naše. Potpuni doživljaj postignut je time što je pjesmu na svom materinskom idiomu pročitala gosparka Iva. U motivacijskom dijelu dvosata učenici su se prisjetili svih većih blagdana u ovom mjesecu te njihovog obilježavanja, a knjižničarka Katarina ih je kratko upoznala s nekadašnjim načinima obilježavanja te njihovom simbolikom. Učenici su Dubrovnik doživjeli kroz autohtoni govor izvorne govornice (naučili su nekoliko dijalektizama dubrovačkog kraja), kroz fotografije u različitim knjigama, ali i okusom i mirisom jer su ih predavačice počastile autohtonim priklama, smokvama, rogačem, orasima, grožđicama i kolačima s rogačem. Gospođa Iva je učenicima ispričala kako se Badnjak i Božić slave u njezinom Gradu, a onda smo njihove običaje usporedili sa svojima. Najzanimljiviji je učenicima bio običaj kolendi po kojima je Dubrovnik poznat i jednu su kolendu imali prilike čuti, a zatim smo svi zajedno naučili prvu strofu.

Dobra večer, mi kucamo

Badnju večer čestitamo.

Mi smo došli kolendati

Vašem dvoru hvale dati.

Ođe, ođe, nazdravlje vam

Badnje veče dođe.

Ovakav način učenja je učenicima uvijek zanimljiv te su Dubrovnik, lirsku religioznu pjesmu, motive, pjesničke slike, stilska izražajna sredstva, strofe i stihove doživjeli na posve drugačiji način.S obzirom da je vrijeme darivanja, učenici su kod kuće izradili prigodne čestitke te božićne ukrase kojima zahvalili knjižničarki Katarini i gospođi Ivi.

                                                                                  učiteljica D. Sunara-Jozek

Ostale obavijesti

25. svibnja 2022.

Turnir u kuglanju

U utorak, 24. svibnja 2022., učenici 1. odgojno-obrazovne skupine Odjela za učenike s teškoćama u razvoju, zajedno sa svojom učiteljicom […]

24. svibnja 2022.

Najava: DAN ŠKOLE

U petak, 27. svibnja 2022. godine obilježavamo Dan škole. Obilježavanje Dana škole započinje školskom priredbom u našoj sportskoj dvorani u […]

sve obavijesti

Želite znati više?

Potražite više informacija oko našeg kurikuluma i aktivnosti.

Kontaktirajte nas
Skip to content