NASLOVNICA / Novosti / Dan ružičastih majica u područnim školama

Dan ružičastih majica u područnim školama

Autor: Maja Šalamon Nemet

02. ožujka 2023.

Učenici PŠ Čepelovac temom nenasilja proželi su sate hrvatskog jezika, likovne kulture i sata razrednika. Uz slikovnicu „Budi mi prijatelj“ Mladena Kušeca došli su do spoznaje da i nasilnici imaju neku pozadinsku priču svojeg trenutnog stanja i da ih je mnogo osobno proživjelo teške i ružne trenutke zbog kojih su postali nasilni. Na likovnoj kulturi flomasterima i drvenim bojicama prikazali su kratke poruke netolerancije prema nasilju, a na satu razrednika su naučili zašto se danas u svijetu obilježava Dan ružičastih majica te koje je godine počelo. Uz simulaciju određenih nasilnih situacija uočavali su svoje reakcije, ali i reakcije nasilnika, odnosno žrtve u svakoj od situacija, a na kraju su izradili majicu na kojoj su istaknuli svoju šaku rozim kolažom, kako bi istaknuli svoje različitosti (u ovom slučaju u veličini šake) te su ovog puta riječima napisali poruku usmjerenu na zaustavljanje nasilja.

Učenici Područne škole Mičetinac dana 1. ožujka 2023. kroz satove hrvatskog jezika i sata razrednika obilježili su Dan ružičastih majica. Odjeveni u ružičaste majice, učenici su kroz razgovor, pjevanje pjesme „Ne rugaj se“ i čitanje prigodne slikovnice, učili o tome što je to nasilje, koje vrste nasilja postoje te kako postupati u slučaju vršnjačkog nasilja. Izradili su prigodne ružičaste majice origami tehnikom i na njih napisali svoju poruku kojom poručuju STOP NASILJU!

Učenici područne škole Budrovac obilježili su Dan ružičastih majica kroz sat razrednika, hrvatski jezik i likovnu kulturu. Učenici su bili aktivni u interpretaciji pjesme „Prijatelj mi budi“, crtali su te pisali poruke o nenasilju. Na kraju su pjevali i plesali uz pjesmu “Život nije siv“.

Gledanje kratkog animiranog filma  „Nenasilna komunikacija“ bio je uvod za razgovor o nasilju za učenike Područne škole Sirova Katalena. Uočavanje  verbalnog i fizičkog nasilja, prepoznavanje emocija te načini reagiranja na takve situacije bili su tema razgovora učiteljice i učenika. Učenici su  ukrasili razredno stablo pozitivnim porukama o nenasilju i prihvaćanju drugih.

Zatim su pjevali  pjesmu koju je napisala učiteljica te osmislili jednostavnu plesnu koreografiju.

Nosimo ružičasto , lijepe riječi biramo – uvijek

Nosimo ružičasto, sve ljude prihvaćamo  – uvijek

Ti budi ti, ja ću biti ja   /   u tome je mudrost sva

Svatko od nas je poseban!

Nosimo ružičasto, prijatelje tražimo – uvijek

Nosimo ružičasto, nasilja se klonimo  – uvijek

Ti budi ti, ja ću biti ja   /   u tome je mudrost sva Svatko od nas je poseban!

Ostale obavijesti

27. svibnja 2024.

Predstava Internet genijalci

Dana 27. svibnja učenici od 1. do 4. razreda povodom Dana škole gledali su predstavu po imenu Internet genijalci koju […]

27. svibnja 2024.

Terenska nastava petih razreda u Osijeku

U petak, 24. svibnja 2024., učenici 5. A, 5. B, 5. C i 5. D razreda u pratnji svojih razrednica […]

sve obavijesti

Želite znati više?

Potražite više informacija oko našeg kurikuluma i aktivnosti.

Kontaktirajte nas

Saznajte više informacija o isplatama

iTransparentnost

Skip to content