NASLOVNICA / Novosti / Dan ružičastih majica

Dan ružičastih majica

Autor: Nikola Vuković

28. veljače 2024.

U našoj školi zadnju srijedu u mjesecu veljači posvetili smo tematskom danu prevencije protiv bilo kojeg oblika nasilja nad vršnjacima. Tijekom cijelog tjedna učenici i učitelji na satovima razrednika ili kroz međupredmetne teme razgovaraju o ovoj važnoj tematici za mlade. Kao i prijašnjih godina učenici i učitelji različitim oblicima rada provode ovu akciju, te se na taj način pridružuju mnogim školama u svijetu i šalju poruku; Stop nasilju! Nasilje prestaje ovdje!

Sabor je 2017. godine izglasao Dan ružičastih majica kao Nacionalni dan borbe protiv nasilja nad vršnjacima koji će se održavati svake zadnje srijede u veljači.

Danas je Dan ružičastih majica, odnosno Dan borbe protiv vršnjačkog zlostavljanja koji se obilježava diljem svijeta.

Sve je počelo 2007. godine kada su srednjoškolca u gradu Berwick u Kanadi vršnjaci maltretirali jer je u školu došao u ružičastoj majici. Nekoliko dana kasnije, njegovi prijatelji organizirali su prosvjed. David Shepherd i Travis Price također su došli u školu u ružičastim majicama, kupili su ih još 50-ak i dijelili drugim mladićima.

Vršnjačkim nasiljem smatraju se ponavljajući postupci s namjerom izazivanja štete žrtvi, poput nanošenja boli, ponižavanja, isključivanja iz grupa i aktivnosti, te širenja laži o žrtvi.

Uz nasilje uživo, sve je češće prisutno elektroničko nasilje (cyberbullying). Ono se odnosi na upotrebu informacijskih i komunikacijskih tehnologija u svrhe kao što su ogovaranja, ismijavanja, ponižavanja i različite prijetnje. Takvo je nasilje jednako ozbiljno kao i drugi oblici nasilja. Vršnjačko nasilje dovodi do vrlo negativnih posljedica poput niskog samopoštovanja, slabijeg školskog uspjeha, anksioznosti i depresije, pa je nužno što prije reagirati na bilo kakvo nasilje, bilo da smo mu sami izloženi ili smo svjedočili nasilju nad nekim drugim. Dobro je razgovarati o tome s odraslom osobom od povjerenja kao što je roditelj, učitelj ili stručni suradnik u školi. Ako se radi o elektroničkom nasilju i osoba to nastavi činiti nakon što smo je zatražili da prestane, treba je blokirati i prijaviti administratoru društvene mreže, odnosno internetske stranice. Važno je sačuvati dokaz o nasilju (npr. snimka zaslona) ako on postoji kako bismo ga mogli dokazati, no snimku nasilja nikako ne valja slati prijateljima ili širiti društvenim mrežama.

Učenici 6.d razreda, Adam Markovica, Emanuel Stanešić, Ema Mikulić, Franka Martinčić i Laura Goll, prihvatili su ideju razrednice Davorke Hrženjak da kažu stop nasilju glazbom. Za vrijeme odmora odsvirali su taktove pjesme Kad bi svi ljudi na svijetu. Posebna zahvala učiteljici Kristini Benko Markovica koja im je pomogla uvježbati skladbu.

Njihov nastup možete pogledati na poveznici: https://youtu.be/grl9BMQ9QzM.

Ovako smo mi obilježili Dan ružičastih majica:

Ostale obavijesti

22. travnja 2024.

Upis u prvi razred – privremeno izvješće

U vremenu od 8. do 22. travnja 2024. godine proveden je postupak upisa djece dorasle za upis u prvi razred […]

22. travnja 2024.

Ivan Jakupčić osvojio 6. mjesto na državnom Natjecanju iz Povijesti

Od 17. do 19. travnja  2024. u Puli je održano  25. državno Natjecanje iz povijesti za učenike osnovnih i srednjih […]

sve obavijesti

Želite znati više?

Potražite više informacija oko našeg kurikuluma i aktivnosti.

Kontaktirajte nas

Saznajte više informacija o isplatama

iTransparentnost

Skip to content