NASLOVNICA / Novosti / Dan Roma

Dan Roma

Autor:

09. travnja 2011.

U petak, 8. travnja 2011. godine, u Domu kulture Đurđevac obilježio se Svjetski dana Roma, u organizaciji đurđevačke Udruge Roma katolika Bajaša i naše škole.

Romi iz Stiske jučer su u Domu kulture svečano obilježili Svjetski dan Roma. Po treći puta za redom obilježavanje je organizirala đurđevačka Udruga Roma katolika Bajaša i OŠ Grgura Karlovčana. Onaj tko nije bio na prvom obilježavanju ne može procijeniti koliko je u samo tri godine upravo ova Udruga, a najviše OŠ i njeni učitelji, uz Grad Đurđevac, napravili ne samo da to bude lijepa, kulturna dječja priredba, nego da se suživot, suradnja, uvažavanje različitosti i socijalizacija osjete više nego svih godina prije.

Primjer za to bio je vidljiv od samoga početka prigodne priredbe uprepunoj dvorani Doma kulture, koju su zaposjela ne samo romska školskadjeca , nego i njihovi roditelji, te bake i djedovi. Kad se pred tri godine u Domu kulture svirala „Lijepa naša“, rijetko je tko od publike šutio i stajao mirno. Kad se odmah potom svirala romska himna „Đelem, đelem“, bilo je u dvorani povika, pjesme i plesača. Ove godine je hrvatska himna odslušana u tišini i stavu mirno, a romska uz tek neznatan žamor.

–Napredujemo polako, surađujemo dobro s romskom nacionalnom manjinom u Stiski i pomaci su vidljivi, ocijenila je na samom početku dogradonačelnica Marijana Markešić. –Svojim ponašanjem, radom i suživotom želimo biti primjer svima ne u Hrvatskoj, nego i u Europi, najavili su predsjednik i tajnik Udruge Roma katolika Bajaša, Martin Oršoš i Mario Maks Slaviček.

Upravo ovaj đurđevački Vukovarac, umirovljeni časnik HV i hrvatski branitelj si može pripisati najviše zasluga da se u samo tri godine, od kad je on stao ispred romske nacionalne manjine u Stiski, puno toga promijenilo na bolje. Promjenu nabolje, tvrdi Slaviček, donijelo je zapravo obrazovanje romske djece. -Već više od 13 posto svih učenika u našoj OŠ, otpada na Rome. U svim razredima, od prvoga do osmoga ima ih trenutno 98, rekao je ravnatelj OŠMartin Trepotec, pa sve čestitke idu i njegovim učiteljima koji rade s romskom djecom, a posebno onima koji su ih pripremili za još jedno lijepo i sadržajno obilježavanje Svjetskog dana Roma, u kojem su i na pozornici Doma kulture i u dvorani, oni dominirali.

Originalna vijest: Svečano i prigodno obilježen Svjetski dan Roma (www.djurdjevac.hr)

Vezana vijest: 40. Svjetski dan Roma (www.djurdjevac.eu)

Više o Romima: Romi (http://hr.wikipedia.org/wiki/)

Svim Romima čestitamo njihov dan!

Izvor: http://www.djurdjevac.hr/

Ostale obavijesti

15. travnja 2024.

Kviz znanja povodom Noći knjige

Povodom ovogodišnje Noći knjige organiziramo školski kviz znanja! Tom prigodom organizirana je i prigodna prodaja otpisanih knjiga po simboličnim cijenama. […]

12. travnja 2024.

Natječaj “Podravina u stihovima”

Objavljujemo 11. Natječaj “Podravina u stihovima” za mlade pjesnike u kojem sudjeluju učenici viših razreda. Svi učenici pišu pjesme na […]

sve obavijesti

Želite znati više?

Potražite više informacija oko našeg kurikuluma i aktivnosti.

Kontaktirajte nas

Saznajte više informacija o isplatama

iTransparentnost

Skip to content