NASLOVNICA / Novosti / Cimbule - nematerijalno kulturno dobro RH

Cimbule – nematerijalno kulturno dobro RH

Autor: Danijel Domišljanović

14. listopada 2023.

U srijedu, 11. 10. je održana prezentacija umijeća izrade i radionica sviranja cimbula pod pokroviteljstvom Ministarstva Kulture Republike Hrvatske. Ispred Udruge cimbalista Hrvatske, radionicu je održao g. Marijan Fuček koji se bavi proizvodnjom cimbula, održavanjem glazbenih radionica, prezentacijama povijesti, te izrade i sviranje cimbula za sve generacije i grupe ljudi.
Učenici petih razreda su s oduševljenjem pratili zanimljivo izlaganje o izradi cimbula, a najviše oduševljenja je bilo na glazbenoj radionici sviranja cimbula gdje su svi učenici mogli po prvi puta pokušati svirati cimbule. U dogovoru s učiteljicom glazbene kulture i ravnateljem škole, radionica će biti ponovno održana u studenom za ostale učenike petih razreda.

„Povjerenstvo za nematerijalnu kulturnu baštinu Ministarstva kulture, na sjednici 12. listopada 2012. godine je ocijenilo da Umijeće izrade i sviranja cimbala u Podravini, Međimurju i Hrvatskom zagorju ima svojstvo nematerijalnog kulturnog dobra te je upisano na Listu zaštićenih kulturnih dobara“.

Ostale obavijesti

06. prosinca 2023.

STEAM Escape Room u sedmim razredima

U utorak, 5. prosinca 2023., učenike 7.a, 7.b, 7.c i 7.d razreda posjetile su predstavnice Escape Rooma iz Osijeka. Učenici su sudjelovali na […]

06. prosinca 2023.

Sveti Nikola posjetio Odjel za učenike s teškoćama u razvoju

Dana 6.12.2023. godine, Odjele za učenike s teškoćama u razvoju posjetili su Sveti Nikola i Krampus, pomagači Svetog Nikole iz […]

sve obavijesti

Želite znati više?

Potražite više informacija oko našeg kurikuluma i aktivnosti.

Kontaktirajte nas
Skip to content