NASLOVNICA / Događanja i obavijesti - knjižnica / Ah ta lektira...

Ah ta lektira…

Autor: Nataša Švaco

24. listopada 2022.

KAZALIŠNA PREDSTAVA “AH TA LEKTIRA, NE DA MI MIRA”

Prema kurikulumu i kulturnom planu škole za učenike razredne nastave, 28. listopada 2022. (petak) u našoj školi gostuje kazalište „Lutonjica Toporko“ iz Samobora. Izvode lutkarsko-glumačku predstavu „Ah ta lektira, ne da mi mira“. Glume mladi akademski glumci: Hana Kunić, Jakov Jozić i Jan Novosel.  

Izvode se tri predstave prema dogovorenom rasporedu u našoj maloj dvorani.

Lutkarsko kazalište „Lutonjica Toporko“ osnovano je 1982. godine, a naziv je dobilo prema istoimenom liku iz bajke I. B. Mažuranić. Osim u matičnom kazalištu u Samoboru, predstavu izvode diljem Hrvatske po školama i vrtićima. U predstavi koriste likove iz djela za cjelovito čitanje poput Crvenkapice i Petra Pana koji u predstavi izlaze iz knjige. Glumci šalju važnu poruku kroz igru, glazbu i humor o važnosti čitanja koje razvija vokabular, obogaćuje maštu, kreativnost i empatiju, širi zabavu, ali i znanje te otvoreno ukazuju na borbu papirnate knjige s tehnologijom. Ovom predstavom glavni likovi Vanja i Veki djecu podsjećaju na vrijednost i važnost papirne knjige i čitanja. Dok brat Veki odluči na internetu pronaći sadržaj lektire, sestra Vanja svoju knjigu želi pročitati cijelu. Tada počinje njihova rasprava.

Gledajući predstavu učenici će shvatiti koliko je bitno čitati cjelovito djelo te što gube izbjegavajući čitanje. Lektira je važna jer djeci usađuje naviku čitanja, a navika čitanja važna je, jer čitajući djeca razvijaju maštu i socijalnu inteligenciju. Ovi mladi glumci svojim lutkarsko – glumačkim medijem svakako mogu otvoriti nove vidike učenicima te ukazati na važnost čitanja i pravu vrijednost knjige.

Ostale obavijesti

18. svibnja 2024.

Natjecanje u krasnoslovu

Na 11. Natječaju Podravina u stihovima u finale je prošlo 29. autorskih recitala učenika od 5. do 8. r. Učenici […]

16. svibnja 2024.

Podravina u stihovima

U petak 17. svibnja u 17:30 u Domu kulture održat će se priredba Podravina u stihovima povodom veličanja pjesništva, kreativnog pisanja i javnog nastupa učenika. Ovom javnom priredbom i natjecanjem u […]

sve obavijesti

Želite znati više?

Potražite više informacija oko našeg kurikuluma i aktivnosti.

Kontaktirajte nas

Saznajte više informacija o isplatama

iTransparentnost

Skip to content