NASLOVNICA / Novosti / 1.3. Dan edukacijskih - rehabilitatora

1.3. Dan edukacijskih – rehabilitatora

Autor: Marija Dautanec Božić

28. veljače 2018.

Na inicijativu Saveza edukacijskih rehabilitatora Republike Hrvatske, određen je datum 1.3.(ožujak) za proglašenje Nacionalnog dana edukacijskih rehabilitatora.

Navedeni datum vezan je za dan  smrti profesora Tomislava Špoljara, koji je početkom 20. stoljeća u Varaždinu inicirao osnivanje i rad prvih pomoćnih odjeljenja za učenike s teškoćama u razvoju, osnovao je Visoku defektološku školu, škola je prerasla u fakultet, a profesor Špoljar bio je njegov prvi dekan.

Proglašenjem 1. ožujka Nacionalnim danom edukacijskih rehabilitatora (defektologa) ističe se značenje i uloga tih stručnjaka kako u ustanovama u kojima djeluju, tako i u široj društvenoj zajednici, posebice jer svojim znanjem uklanjaju predrasude prema djeci s teškoćama u razvoju i osobama s invaliditetom, zagovaraju i promiču prava djece s teškoćama u razvoju i njihovih roditelja.

Edukacijsko-rehabilitacijska djelatnost obuhvaća: rano otkrivanje i intervenciju, timsku dijagnostiku, procjenu potreba za podrškom, izradu individualiziranih programa poticanja osobno usmjerenih i obiteljski usmjerenih planova podrške, procjenu profesionalnih interesa i sposobnosti ,promicanje prava djece s teškoćama u razvoju i njihovih roditelja, kao i osoba s invaliditetom u zajednici, edukacijsko-rehabilitacijske individualne i/ili grupne postupke i programe te odgojno-obrazovni rad s djecom s teškoćama u razvoju. Dan edukacijskih rehabilitatora obilježili smo prigodnim plakatom kojeg je oblikovala Maja Huzjak, mag. rehab.educ. te letkom kojeg su oblikovale Marija Dautanec, mag.rehab.educ., Matea Tuđina, mag. rehab.educ. i Sanja Flajs-Vidaković, prof. Plakate i letke postavili smo u Ustanovama grada Đurđevca kako bi informirale lokalnu zajednicu o edukacijsko rehabilitacijskim djelatnostima, vještinama i akademskim znanjima, uvjetima rada te mogućnosti zapošljavanja edukacijskih-rehabilitatora.

Ostale obavijesti

28. studenoga 2023.

“Ruksak pun kulture” u našoj školi – predstava Medo Bedo

Područne škole Budrovac, Čepelovac, Mičetinac, Sirova Katalena i ona za djecu s teškoćama u razvoju su u prošloj godini bile […]

27. studenoga 2023.

Helena Pintar i Franka Martinčić predstavljale našu školu na regionalnom natjecanju Sudoku prvenstva

Dana 25. studenoga 2023., učenice Helena Pintar i Franka Martinčić sudjelovale su na regionalnom natjecanju Sudoku prvenstva za osnovne i […]

sve obavijesti

Želite znati više?

Potražite više informacija oko našeg kurikuluma i aktivnosti.

Kontaktirajte nas
Skip to content