NASLOVNICA / Novosti / 1.3. Dan edukacijskih - rehabilitatora

1.3. Dan edukacijskih – rehabilitatora

Autor:

28. veljače 2018.

Na inicijativu Saveza edukacijskih rehabilitatora Republike Hrvatske, određen je datum 1.3.(ožujak) za proglašenje Nacionalnog dana edukacijskih rehabilitatora.

Navedeni datum vezan je za dan  smrti profesora Tomislava Špoljara, koji je početkom 20. stoljeća u Varaždinu inicirao osnivanje i rad prvih pomoćnih odjeljenja za učenike s teškoćama u razvoju, osnovao je Visoku defektološku školu, škola je prerasla u fakultet, a profesor Špoljar bio je njegov prvi dekan.

Proglašenjem 1. ožujka Nacionalnim danom edukacijskih rehabilitatora (defektologa) ističe se značenje i uloga tih stručnjaka kako u ustanovama u kojima djeluju, tako i u široj društvenoj zajednici, posebice jer svojim znanjem uklanjaju predrasude prema djeci s teškoćama u razvoju i osobama s invaliditetom, zagovaraju i promiču prava djece s teškoćama u razvoju i njihovih roditelja.

Edukacijsko-rehabilitacijska djelatnost obuhvaća: rano otkrivanje i intervenciju, timsku dijagnostiku, procjenu potreba za podrškom, izradu individualiziranih programa poticanja osobno usmjerenih i obiteljski usmjerenih planova podrške, procjenu profesionalnih interesa i sposobnosti ,promicanje prava djece s teškoćama u razvoju i njihovih roditelja, kao i osoba s invaliditetom u zajednici, edukacijsko-rehabilitacijske individualne i/ili grupne postupke i programe te odgojno-obrazovni rad s djecom s teškoćama u razvoju. Dan edukacijskih rehabilitatora obilježili smo prigodnim plakatom kojeg je oblikovala Maja Huzjak, mag. rehab.educ. te letkom kojeg su oblikovale Marija Dautanec, mag.rehab.educ., Matea Tuđina, mag. rehab.educ. i Sanja Flajs-Vidaković, prof. Plakate i letke postavili smo u Ustanovama grada Đurđevca kako bi informirale lokalnu zajednicu o edukacijsko rehabilitacijskim djelatnostima, vještinama i akademskim znanjima, uvjetima rada te mogućnosti zapošljavanja edukacijskih-rehabilitatora.

Ostale obavijesti

20. svibnja 2022.

Završeno državno Natjecanje iz astronomije u našoj školi

Prigodnim kratkim programom, dodjelom zahvalnica svim sudionicima ovogodišnjeg državnog Natjecanja iz astronomije i proglašenjem najuspješnijih mladih astronoma u Hrvatskoj u […]

20. svibnja 2022.

Videosnimka otvorenja državnog Natjecanja iz astronomije

Na dolje navedenoj poveznici možete pogledati videosnimku otvorenja državnog Natjecanja iz astronomije u OŠ Đurđevac https://youtu.be/KmGbSK4YDRo Ovim putem čestitamo svim […]

sve obavijesti

Želite znati više?

Potražite više informacija oko našeg kurikuluma i aktivnosti.

Kontaktirajte nas
Skip to content