NASLOVNICA / Novosti / 1.3. Dan edukacijskih - rehabilitatora

1.3. Dan edukacijskih – rehabilitatora

Autor: Marija Dautanec Božić

28. veljače 2018.

Na inicijativu Saveza edukacijskih rehabilitatora Republike Hrvatske, određen je datum 1.3.(ožujak) za proglašenje Nacionalnog dana edukacijskih rehabilitatora.

Navedeni datum vezan je za dan  smrti profesora Tomislava Špoljara, koji je početkom 20. stoljeća u Varaždinu inicirao osnivanje i rad prvih pomoćnih odjeljenja za učenike s teškoćama u razvoju, osnovao je Visoku defektološku školu, škola je prerasla u fakultet, a profesor Špoljar bio je njegov prvi dekan.

Proglašenjem 1. ožujka Nacionalnim danom edukacijskih rehabilitatora (defektologa) ističe se značenje i uloga tih stručnjaka kako u ustanovama u kojima djeluju, tako i u široj društvenoj zajednici, posebice jer svojim znanjem uklanjaju predrasude prema djeci s teškoćama u razvoju i osobama s invaliditetom, zagovaraju i promiču prava djece s teškoćama u razvoju i njihovih roditelja.

Edukacijsko-rehabilitacijska djelatnost obuhvaća: rano otkrivanje i intervenciju, timsku dijagnostiku, procjenu potreba za podrškom, izradu individualiziranih programa poticanja osobno usmjerenih i obiteljski usmjerenih planova podrške, procjenu profesionalnih interesa i sposobnosti ,promicanje prava djece s teškoćama u razvoju i njihovih roditelja, kao i osoba s invaliditetom u zajednici, edukacijsko-rehabilitacijske individualne i/ili grupne postupke i programe te odgojno-obrazovni rad s djecom s teškoćama u razvoju. Dan edukacijskih rehabilitatora obilježili smo prigodnim plakatom kojeg je oblikovala Maja Huzjak, mag. rehab.educ. te letkom kojeg su oblikovale Marija Dautanec, mag.rehab.educ., Matea Tuđina, mag. rehab.educ. i Sanja Flajs-Vidaković, prof. Plakate i letke postavili smo u Ustanovama grada Đurđevca kako bi informirale lokalnu zajednicu o edukacijsko rehabilitacijskim djelatnostima, vještinama i akademskim znanjima, uvjetima rada te mogućnosti zapošljavanja edukacijskih-rehabilitatora.

Ostale obavijesti

29. ožujka 2023.

Paola Šestak pozvana na državno Natjecanje iz povijesti

Nakon održanih županijskih natjecanja, Agencija za odgoj i obrazovanje objavila je popise pozvanih učenika na državno Natjecanje iz povijesti. Među […]

29. ožujka 2023.

Predstavljanje slikovnice Priča jedne pčelice učitelja Davora Šokeca

Dana 29. ožujka 2023. g. organiziran je književni susret u maloj dvorani s našim učiteljem Davorom Šokecom koji je održao […]

sve obavijesti

Želite znati više?

Potražite više informacija oko našeg kurikuluma i aktivnosti.

Kontaktirajte nas
Skip to content